Curtea Constituțională: Infracțiunea de abandon de familie trebuie să includă și pensia de întreținere stabilită pe cale notarială

În ședința din 20 aprilie 2023, Curtea Constituțională a admis o excepție de neconstituționalitate și a constatat că este neconstituțională soluția legislativă cuprinsă în art. 378 alin. (1) lit. c) din Codul penal, care nu incriminează neplata, cu rea-credință, timp de 3 luni, a pensiei de întreținere stabilite prin act notarial.

Actuala reglementare a art. 378 alin.(1) lit. c) din Codul penal prevede că infracțiunea de abandon de familie se săvârșește atunci când nu se plătește cu rea-credință, timp de 3 luni, pensia de întreținere stabilită prin hotărâre judecătorească. CCR este de părere că infracțiunea de abandon de familie trebuie să privească nu doar pensia de întreținere stabilită prin hotărâre judecătorească, ci și pensie de întreținere stabilită pe cale notarială. Conform CCR, această dispoziție este discriminatorie față de beneficiarii pensiei de întreținere stabilite pe cale notarială.

În comunicatul de presă oficial, CCR precizează că „norma penală criticată este contrară dispozițiilor art.16 alin.(1) din Constituție privind egalitatea în drepturi prin raportare la prevederile constituționale ale art.49 alin.(1) referitoare la protecția copiilor și a tinerilor. În cauză, Curtea a constatat aplicabilitatea tezei referitoare la interzicerea discriminării din cuprinsul art.16 alin.(1) din Constituție, având în vedere că norma incriminatoare exclude de la protecția, prin mijloace de drept penal, persoanele îndreptățite la pensia de întreținere stabilită prin convenție autentificată, încheiată în procedura notarială de divorț”.

 Te-ar putea interesa și: 

ALTE ARTICOLE

Vrei să primești articolele noastre direct pe mail?

Abonează-te, e gratuit!