La nivelul UE, tranzacțiile cu criptomonede vor fi urmărite ca transferurile cu bani

Parlamentul European a aprobat primele norme ale UE pentru urmărirea transferurilor de criptoactive, prevenirea spălării banilor, precum și norme comune privind supravegherea și protecția consumatorilor.

Joi, europarlamentarii au aprobat cu 529 de voturi pentru, 29 împotrivă și 14 abțineri, primul act legislativ al UE pentru urmărirea transferurilor de criptoactive precum bitcoin și token-uri de monedă electronică. Textul – care a fost convenit provizoriu de negociatorii Parlamentului și ai Consiliului în iunie 2022 – urmărește să garanteze că transferurile de criptomonede, la fel ca în cazul oricărei alte operațiuni financiare, pot fi întotdeauna urmărite, iar tranzacțiile suspecte pot fi blocate. Așa-numita „regulă de călătorie” („travel rule”), deja utilizată în transferurile tradiționale, va acoperi în viitor transferurile de active crypto. Informațiile privind sursa activului și beneficiarul acestuia vor trebui să „călătorească” cu tranzacția și să fie stocate pe ambele părți ale transferului.

 

Te-ar putea interesa și: 

 

Viitoare lege UE dorește să acopere, de asemenea, tranzacțiile de peste 1000 EUR din așa-numitele portofele auto-găzduite (self-hosted wallets) – o adresă de portofel cripto-activ a unui utilizator privat – atunci când interacționează cu portofelele găzduite gestionate de furnizorii de servicii criptoactive. Normele nu se aplică transferurilor de la persoană la persoană efectuate fără un furnizor sau între furnizori care acționează în nume propriu.

Actul legislativ va trebui să fie aprobat în mod oficial de Consiliu, iar apoi va fi publicat în Jurnalul Oficial al UE. Legea va intra în vigoare 20 de zile mai târziu după publicarea textului în în Jurnalul Oficial al UE.

Textele vor trebui acum fie aprobate în mod oficial de Consiliu, înainte de publicarea în Jurnalul Oficial al UE. Acestea vor intra în vigoare 20 de zile mai târziu.

 ALTE ARTICOLE

Vrei să primești articolele noastre direct pe mail?

Abonează-te, e gratuit!