CEDO. Simona Mihaela Dobre v. România. Refuzul unei mame să plece în Canada cu fiul său nu contravine Convenției

În cauza Simona Mihaela Dobre v. România, Curtea Europeană a Drepturilor Omului („CEDO”), prin hotărârea pronunțată în data de 21 martie 2023, a hotărât că instanțele române au procedat legal atunci când au respins cererea unei mame de a se muta în Canada împreună cu fiul său de 10 ani. Reclamanta era divorțată de tatăl copilului și exercitau împreună autoritatea părintească asupra minorului. Tatăl s-a opus plecării reclamantei în Canada. Având în vedere că tatăl nu a fost de acord cu plecarea sa, reclamanta a apelat la instanța de judecată pentru a suplini acordul tatălui privind mutarea în străinătate.

Reclamanta a argumentat în fața instanțelor faptul că mutarea în Canada este în interesul superior al minorului deoarece în acel stat minorul va avea acces la o educație mai bună. Cu toate acestea, instanțele române au respins cererea reclamantei întrucât au considerat că interesul minorului de a avea legături personale cu tatăl și cu fratele mai mare este superior interesului acestuia de a avea acces la educație mai bună în alt stat.

Cauza a ajuns la CEDO. Instanța de la Strasbourg a hotărât că nu a existat nicio violare a articolul 8 din Convenția CEDO. Potrivit Curții, instanțele române au procedat în mod legal atunci când au respins cererea mamei de a se muta împreună cu fiul său de 10 ani în Canada. În concret, Curtea a remarcat faptul că instanțele naționale au trebuit să asigure faptul că mutarea în Canada nu va afecta, de pe o parte, legăturile dintre minor și tatăl său, și, pe de altă parte, legăturile dintre minor și fratele său mai mare.

Te-ar putea interesa și: 

ALTE ARTICOLE

Vrei să primești articolele noastre direct pe mail?

Abonează-te, e gratuit!