Scurtă analiză a ultimei amenzi GDPR date de ANSPDCP




Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal este entitatea de la nivel intern îndreptățită să aplice sancțiuni în materie de încălcare a prelucrării datelor cu caracter personal. Sancțiunile care se pot aplica de Autoritatea de Supraveghere sunt avertismentul și amenda.

În prezentul articol vom analiza modalitatea de aplicare a sancțiunilor de către Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. Prin trimitere la un caz practic, vom avea în vedere o investigație efectuată la un operator. Investigația este realizată în temeiul puterii de investigare de care Autoritatea de Supraveghere dispune, în temeiul Regulamentului privind protecția datelor cu caracter personal. În urma investigației efectuate, s-a constatat încălcarea prevederilor Regulamentului General privind Protecția Datelor. Operatorul în cauză a fost sancționat cu următoarele:

  • avertisment pentru încălcarea dispozițiilor art. 12 și art. 13 din RGPD, întrucât operatorul nu a prezentat dovezi din care să rezulte că a asigurat o informare clară, completă și corectă a persoanelor vizate;
  • amendă în cuantum de 23.893 lei, echivalentul a 5.000 euro, pentru încălcarea dispozițiilor art. 5 alin. (1) lit. c), art. 6 și art. 7 din RGPD, întrucât operatorul a prelucrat în mod excesiv datele cu caracter personal (imaginea) ale angajaților săi prin intermediul camerelor video instalate în birourile în care aceștia își desfășoară activitatea și în locurile în care există dulapuri unde angajații își depozitează hainele de schimb (vestiare);
  • amendă în cuantum de 23.893 lei, echivalentul a 5.000 euro, pentru încălcarea dispozițiilor art. 5 alin. (1) lit. c), art. 9 și art. 7 din RGPD, întrucât operatorul a prelucrat date biometrice (amprente) ale angajaților putând fi utilizate şi alte mijloace pentru atingerea acestui scop, mai puţin intruzive pentru viața privată a persoanelor vizate;
  • avertisment pentru încălcarea dispozițiilor art. 5 alin. (1) lit. a), b) și e) și art. 6 din RGPD, întrucât operatorul a prelucrat ilegal datele cu caracter personal ale unui fost angajat prin utilizarea acestora în cadrul corespondenței prin poșta electronică, în scopul desfăşurării activităţii societăţii, ulterior încetării relației contractuale cu acesta.

 

Te-ar putea interesa și:

 

 

Din sancțiunea aplicată de către Autoritatea de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal putem deduce următoarele aspecte, prin analiză:

  • este necesar ca operatorul să facă dovada unui interes legitim în materie de supraveghere video;
  • interesul legitim trebuie să prevaleze asupra intereselor persoanelor vizate;
  • interesul legitim trebuie să prevaleze asupra drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanelor vizate;
  • este necesară consultarea reprezentanților angajaților înainte de monitorizarea acestora din urmă;
  • este necesară dovada unor politici adecvate în materie de protecție a datelor;
  • prelucrarea datelor (în special a celor biometrice) trebuie să se realizeze în scopuri care să fie adecvate, relevante, limitate la ce este necesar în raport cu scopurile care sunt prelucrate;
  • este necesară efectuarea unei evaluări a impactului asupra protecției datelor persoanelor.

Informarea pesoanelor vizate trebuie să fie una corectă, iar comunicarea trebuie să se facă în manieră concisă, transparentă, inteligibilă și ușor accesibilă. Poți afla mai multe despre informare persoanei vizate din acest articol. În acest caz trebuie respectat principiul ,,reducerii la minimum a datelor”. Totodată, trebuie să se asigure conformitatea operațiunilor de prelucrare cu prevederile Regulamentului privind protecția datelor cu caracter personal.

 

KIT GDPR Premium

 

Sancțiunile aplicate de către Autoritatea de Supraveghere se vor realiza în temeiul legii și implicit al prevederilor Regulamentului privind protecția datelor cu caracter personal, iar orice operator care realizează o supraveghere video este obligat să informeze persoanele cu privire la aceasta. Atare reglementare este necesară pentru asigurarea unei protecții sporite a persoanei și a vieții sale private. Interesul legitim este o cerință esențială pentru a putea exista o prelucrare a datelor conformă cu legea. Acesta trebuie să fie ,,superior” drepturilor și libertăților persoanelor, în sensul că trebuie să primeze pentru a putea exista o prelucrare conformă. Informarea persoanelor ale căror date sunt prelucrare (incluzând în această categorie supravegherea video, stocarea și prelucrarea de date biometrice) este esențială pentru legalitatea sa. Orice metode de prelucrare care nu sunt conforme cu prevederile legale pot să fie sancționate de către Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), în temeiul puterii sau competenței de investigare și sancționare.

 

Vrei să te aliniezi la GPPR? Cum te putem ajuta:

 

Te-ar putea interesa și:





Pune o întrebare

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MAI MULTE ARTICOLE




Vrei să primești articolele noastre direct pe mail?

Abonează-te, e gratuit!