Polițistul local, noi atribuții de control. Legislația circulației pe drumurile publice s-a modificat

OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice s-a modificat recent prin legea nr. 335/2022. Potrivit noii modificări legislative, poliția locală dobândește noi puteri privind identificarea persoanelor care au condus vehicule pe drumurile publice. Astfel, potrivit noii formulări a art. 39 din OUG nr. 195/2002, poliția locală poate solicita proprietarului sau deținătorului mandatat al unui vehicul să comunice datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredințat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice.

În trecut doar poliția rutieră putea solicita astfel de informații. Noua modificare permite și poliției locale să solicite aceste informații de la proprietarii sau deținătorii vehiculelor. Aceștia sunt obligați să răspundă solicitării poliției locale în termenul indicat în cuprinsul solicitării. Ce se întâmplă dacă proprietarii sau deținătorii vehiculelor nu răspund solicitării poliției locale? Noua modificare prevede negru pe alb faptul că, într-o astfel de situație, proprietarii sau deținătorii pot răspunde contravențional. Dacă vehiculul este deținut de o persoană fizică, contravenția se va sancționa cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni (de la 9 la 20 de puncte amendă). Dacă vehiculul este deținut de o persoană juridică, contravenția se va sancționa cu amenda prevăzută în clasa a V-a de sancțiuni (de la 21 la 100 de puncte amendă).

Noile modificări vor intra în vigoare pe 11 decembrie 2022.

Te-ar putea interesa și: 

 

 

Sursă imagine: Poliția locală Craiova
Un răspuns

  1. Buna ziua!
    Am achitat creditul Prima Casa de la BCR , iar acum trebuie ca banca să facă demersurile necesare pentru ridicarea ipotecii. Mă interesează ce taxe sunt obligata sa achit eu in aceasta situație. Onorariul notarului de cine va fi plătit , de mine sau de BCR? Radierea ipotecii? Mai exista și alte taxe? Mulțumesc!

Pune o întrebare

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MAI MULTE ARTICOLE
Vrei să primești articolele noastre direct pe mail?

Abonează-te, e gratuit!