GDPR și magazinele online. Putem folosi datele publice ale clienților pentru a face marketing?

Conceptul de date cu caracter personal include orice fel de informații, indiferent că sunt informații despre viața privată a persoanei sau informații publice. Pentru a înțelege, din acest punct de vedere, aplicabilitatea noțiunii de date cu caracter personal vom lua următorul exemplu:

Maria și-a achiziționat recent o geantă de la un magazin online. Ulterior achiziției, postează în mod public pe rețeaua de socializare Facebook o fotografie cu ea purtând respectiva geantă. Compania îi urmărește profilul și vede o oportunitate bună de marketing în a posta fotografiei Mariei și în „tag-uirea” numelui acesteia. Lucru pe care îl și realizează.

Deși informațiile urcate de Maria pe profilul de Facebook au devenit publice, acest lucru nu înseamnă că ele au ieșit din zona de „date cu caracter personal”.  O dată cu caracter personal devenită publică nu dă automat undă verde la prelucrare. Avea dreptul compania să se folosească de datele publice personale ale Mariei pentru a-și face reclamă?

Răspunsul este da, în situația în care compania și-a justificat prelucrarea recurgând la un temei legal, precum consimțământul Mariei sau interesul legitim al companiei și atâta timp cât Maria a fost informată în prealabil asupra intenției de a prelucra astfel datele sale (de a posta imaginea și de a tag numelui).

În situația în compania nu a avut consimțământul Mariei și nici nu s-a bazat pe alt temei legal, prelucrarea datelor personale este ilegală. În situația în care Maria nu a fost informată corespunzător în prealabil, prelucrarea este, de asemenea, ilegală. În ambele cazuri, compania poate fi sancționată de Autoritatea de Supraveghere. Finalitatea unei astfel de acțiuni depinde, în majoritatea situațiilor, de Maria. Dacă s-a supărat, Maria știe că poate depune o plângere la Autoritatea de Supraveghere și că aceasta va porni o investigație, iar compania poate fi sancționată. Și aici revenim la conceptul initial: în centrul GDPR se află respectul față de persoana fizică: clientul, vizitatorul pe site, angajatul, pacientul. Ține minte asta și te va ajuta să înțelegi și să te conformezi mai rapid.Pune o întrebare

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MAI MULTE ARTICOLE
Vrei să primești articolele noastre direct pe mail?

Abonează-te, e gratuit!