Cum se calculează pensia de întreținere a unui copil cu reședință obișnuită în străinătate? 

Cum se calculează, potrivit regulilor de drept internațional privat, pensia de întreținere a unui copil cu reședință obișnuită în străinătate? Răspunsul la această întrebare se regăsește într-o hotărâre recentă a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).

Astăzi, 12 mai 2022, CJUE a pronunțat hotărârea în cauza C-644/20. Litigiul principal privea o cerere de plată a unei pensii de întreținere lunară în fața instanțelor din Polonia. Cererea fusese formulată de un părinte pentru copiii minori care aveau reședința în străinătate.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a fost sesizată pentru a oferi indicații cu privire la modul în care se interpretează articolul 3 din Protocolul de la Haga cu privire la legea aplicabilă obligației de întreținere.

Articolul 3 alin. (1) din Protocolul de la Haga instituie regula generală privind legea aplicabilă pensiei de întreținere. Astfel, potrivit acestui articol, obligațiilor de întreținere a pensiei de întreținere li se aplică legea statului în care creditorul își are reședința obișnuită, cu excepția cazurilor în care protocolul dispune astfel. De exemplu, dacă un copil român își are reședința obișnuită în Franța, în ceea ce privește legea aplicabilă pensiei de întreținere, se va aplica legislația din Franța. În mod similar, dacă un copil italian își are reședința în România, în ceea ce privește legea aplicabilă pensiei de întreținere, se va aplica legislația din România.

Ce înseamnă reședință obișnuită?

Însă, în exemplele de mai sus, un lucru rămâne incert. Ce înseamnă reședință obișnuită? Un lucru interesant al hotărârii CJUE este acela că explică ce înseamnă reședința obișnuită. Astfel, potrivit CJUE, „reședință obișnuită” înseamnă o reședință care prezintă un grad suficient de stabilitate, cu excluderea unei prezențe temporare sau ocazionale. Mai departe, CJUE explică faptul că reședința obișnuită a unui copil (creditorul obligației de întreținere) este aceea a locului unde se situează, în fapt, centrul obișnuit al vieții, ținându-se seama de mediul familial și social.

Autor Avocat Ruxandra SAVA

ALTE ARTICOLE

Vrei să primești articolele noastre direct pe mail?

Abonează-te, e gratuit!