Modificare legislație adopție. Concediul de acomodare s-a majorat la doi ani!

Legea nr. 273/2004 privind procedura adopției s-a modificat recent prin Legea nr. 70/2023. Potrivit noii modificări legislative, adoptatorii sau, opțional, oricare dintre soții familiei adoptatoare, vor putea beneficia de un concediu de acomodare cu durata de maximum doi ani, concediu care va include și perioada încredinţării copilului în vederea adopţiei, precum şi de o indemnizaţie lunară.

În vechea reglementare, concediul de acomodare era de un an. Extinderea perioadei de concediu urmărește, printre altele, să ajute la crearea unei legături între adoptator și adoptat.

Persoanele îndreptățite la acest concediu de acomodare sunt adoptatorii sau soții familiei adoptatoare care realizează venituri supuse impozitului pe venit din activităţi salariale şi asimilate acestora sau, după caz, din activităţi independente, drepturi de autor ori activităţi agricole. 

Vechea reglementare a art. 50 alin. (1): Adoptatorul sau, opţional, oricare dintre soţii familiei adoptatoare, care realizează venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, din activităţi salariale şi asimilate acestora sau, după caz, din activităţi independente, drepturi de autor ori activităţi agricole, denumit în continuare persoană îndreptăţită, poate beneficia de un concediu de acomodare cu durata de maximum un an, care include şi perioada încredinţării copilului în vederea adopţiei, precum şi de o indemnizaţie lunară.”

Noua reglementare a art. 50 alin. (1): Adoptatorul sau, opţional, oricare dintre soţii familiei adoptatoare, care realizează venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, din activităţi salariale şi asimilate acestora sau, după caz, din activităţi independente, drepturi de autor ori activităţi agricole, denumit în continuare persoană îndreptăţită, poate beneficia de un concediu de acomodare cu durata de maximum doi ani, care include şi perioada încredinţării copilului în vederea adopţiei, precum şi de o indemnizaţie lunară.”

Noile modificări vor intra în vigoare pe 2 aprilie 2023.

 

 

Implementează GDPR și evită amenzile! 

 
Te-ar putea interesa și: 

ALTE ARTICOLE

Vrei să primești articolele noastre direct pe mail?

Abonează-te, e gratuit!