Comisia Europeană: Peste jumătate din site-uri ar putea prezenta recenzii false consumatorilor

Pe 20 ianuarie, Comisia Europeană a publicat rezultatele unei investigații online (‘sweep’) asupra recenziilor online ale consumatorilor pe site-urile din Uniunea Europeană. Sub coordonarea Comisiei, autoritățile din 26 de state membre UE, Islanda și Norvegia au verificat 223 de site-uri importante din UE pentru existența recenziilor înșelătoare. Aproape două treimi din magazine online, marketplace-uri, site-urile de rezervări online (de tip booking), motoare de căutare au ridicat suspiciuni cu privire la veridicitatea recenziilor. În privința a 144 din 223 site-uri analizate, autoritățile nu au putut să confirme faptul că aceste recenzii sunt autentice. În concret, în privința a peste jumătate din site-urile investigate, autoritățile nu au putut confirma că recenziile au fost postate de consumatori care chiar au utilizat serviciul sau produsul.

Alte rezultate ale verificării online:

  • 104 din 223 de site-urile examinare nu au informat consumatorii despre modul în care recenziile sunt colectate și procesate. Doar 84 de site-uri au făcut această informație posibilă pe pagina de recenzie, în timp ce restul au informat în alt loc de pe site, de exemplu în Termeni și Condiții;
  • 118 site-uri nu au conținut informații despre modul în care se previn recenziile false. În aceste cazuri consumatorii nu au avut posibilitatea să verifice dacă aceste recenzii sunt scrise de consumatori care au cumpărat cu adevărat produsul sau serviciul.

Pune o întrebare

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MAI MULTE ARTICOLE
Vrei să primești articolele noastre direct pe mail?

Abonează-te, e gratuit!