CJUE: Angajatorii trebuie să deconteze ochelarii de vedere ai angajaților

În cauza C-392/21, TJ împotriva Inspectoratului General pentru Imigări, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), prin hotărârea din 22 decembrie 2022, a hotărât că, potrivit dreptului Uniunii, angajatorii trebuie să deconteze angajaților cheltuielile aferente ochelarilor de vedere. Doar angajații care lucrează la monitoare beneficiază de rambursarea cheltuielilor necesare cu procurarea ochelarilor de vedere.

Litigiul principal a pornit la cererea unui român din Cluj, angajat al Inspectoratului General pentru Imigrări. El a solicitat angajatorului să îi ramburseze suma de 2629 lei, reprezentând contravaloarea costului ochelarilor de vedere, și anume costul lentilelor, al ramei și al manoperei. Angajatorul a refuzat. Angajatul a acționat în instanță angajatorul solicitându-i rambursarea sumei.

Curtea de Apel Cluj a suspendat procesul și s-a adresat instanței europene de la Luxemburg pentru a explica modul în care se aplică dreptul Uniunii la acest caz. În esență, Curtea de Apel Cluj a întrebat CJUE dacă angajatorul este obligat să ramburseze cheltuielile necesare cu procurarea ochelarilor de vedere și care este modalitatea de rambursare a cheltuielilor.

Te-ar putea interesa și: 

CJUE a explicat faptul că, potrivit dreptului UE, angajatorii sunt obligați să ramburseze angajaților care lucrează la monitoare cheltuielile necesare cu procurarea ochelarilor de vedere. Conform dreptului UE, angajaților le pot fi decontate aceste cheltuieli atunci când un test oftalmologic sau un control medical relevă necesitatea purtării ochelarilor de vedere.

Curtea de la Luxembourg a precizat că angajatorii își pot îndeplini obligația legală fie prin furnizarea directă a ochelarilor către angajați, fie prin rambursarea cheltuielilor necesare efectuate de angajați. CJUE a subliniat că angajatorul nu își poate îndeplini această obligație prin plata unui spor general la salariul angajatului.

Descarcă hotărârea integrală în limba română de aici. 

 

 ALTE ARTICOLE

Vrei să primești articolele noastre direct pe mail?

Abonează-te, e gratuit!