CEDO. Politicienii pot fi obligați să șteargă comentariile xenofobe sau rasiste de pe Facebook

În cauza Sanchez împotriva Franței, prin hotărârea din data de 15 mai 2023, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a hotărât că obligarea unui politician (domnul Sanchez) să șteargă comentariile xenofobe sau rasiste de tip „hate-speech” de pe Facebook nu îi încalcă acestuia libertatea de exprimare. Litigiul principal viza condamnarea penală a unui consilier local din Franța care a candidat pentru alegerile parlamentare. Acesta a permis postarea de de către terți a unor comentarii xenofobe și rasiste pe propriul perete de Facebook, în plină campanie electorală, în cadrul unei postări împotriva unui alt candidat la alegeri. Instanțele penale din Franța l-au condamnat pentru infracțiunea de incitare la ură și violență împotriva unui grup sau a unei persoane.

Pe scurt, instanțele penale franceze, observând că reclamantul a făcut postarea publică pe Facebook, au considerat că acesta și-a asumat responsabilitatea pentru conținutul comentariilor jignitoare postate de terți – pe care, potrivit declarațiilor pe care le-a făcut pentru a-și justifica poziția, le-a considerat compatibile cu libertatea de exprimare. Instanțele au considerat și că statutul de politician îl obliga să fie mai vigilent în privința conținutului care poate incita la ură și discriminare împotriva unor grupuri sau persoane.

El s-a plâns la CEDO de faptul că i-a fost încălcată libertatea de exprimare (art. 10 din Convenție).

Ce a hotărât CEDO?

Curtea de la Strasbourg, cu majoritate de voturi, a respins plângerea reclamantului, considerând că ingerința în libertatea sa de exprimare a fost justificată. În opinia Curții, lipsa de diligență cu privire la ștergerea comentariilor xenofobe și rasiste au potențialul nu doar de a afecta reputația și drepturile altor persoane, ci și de a conduce la dezordine și crime. În hotărârea sa, CEDO a luat în calcul și calitatea de persoană publică a reclamantului, precum și momentul postării comentariilor calomnioase (campania electorală).

Câțiva judecători au formulat opinii separate.

 

Te-ar putea interesa și: 

ALTE ARTICOLE

Vrei să primești articolele noastre direct pe mail?

Abonează-te, e gratuit!