Sancțiunile pentru nerespectarea GDPR. La ce trebuie să fim atenți?

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
un sistem informatic
5/5

În România, Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) are în vedere modalitatea în care persoanele respectă prevederile Regulamentului privind protecția datelor cu caracter personal. În caz contrar, Autoritatea Națională de Supraveghere este îndreptățită să aplice sancțiunile necesare.

Sancțiuni aplicabile versus atenție sporită la respectarea GDPR

În conformitate cu Legea nr. 190/2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor), există sancțiuni aplicabile persoanelor pentru nerespectarea prevederilor privind protecția datelor cu caracter personal. Conform prevederilor art. 12 din Legea nr. 190/2018, încălcarea anumitor dispozițiilor art. 83, alin. (4)-(6) din Regulamentul general privind protecția datelor cu caracter personal constituie contravenție.

            Conform art. 12 din Legea nr. 190/2018, sancțiunile contravenționale principale aplicabile sunt:

Constatarea contravențiilor se va realiza de către Autoritatea Națională de Supraveghere, respectând dispozițiile Legii nr. 102/2005 privind înființarea, organizarea și funcționarea Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal

În privința sancțiunilor aplicabile, Autoritatea Națională de Supraveghere, în urma efectuării investigațiilor necesare la un operator din România, a constatat încălcarea prevederilor art. 13, alin. (1), lit. q) din Legea nr. 506/2004, coroborând acest aspect cu restul prevederilor legale. Sancțiunea aplicată a fost amenda în valoare de 10.000 lei. În evaluarea acestei sume, cadrul legislativ este clar, prevăzând care sunt sumele în care sancțiunea aplicată se va încadra.

Aplicarea unei atare sancțiuni a avut la bază transmiterea de mesaje promoționale, mesaje cu privire la concursuri, deși petentul a adus la cunoștința operatorului că nu dorește să mai primească aceste mesaje și informații.

Deși petentul a primit confirmarea dezabonării de la mesajele și informațiile comerciale, ulterior a primit alte mesaje pe care nu le solicitase, de la același operator. Pe lângă sancțiunea aplicată de Autoritatea de Supraveghere, operatorului în cauză i s-a pus în vedere respectarea doleanțelor petentului.

În coformitate cu dispozițiile legale, este interzisă efectuarea de comunicări comerciale prin utilizarea unor sisteme automate de apelare şi comunicare care nu necesită intervenţia unui operator uman, prin fax ori prin poştă electronică sau prin orice altă metodă care foloseşte serviciile de comunicaţii electronice destinate publicului, cu excepţia cazului în care abonatul sau utilizatorul vizat şi-a exprimat în prealabil consimțământul. 

 

Te-ar putea interesa și:

 

 

În viziunea Regulamentului privind protecția datelor cu caracter personal, consimțământul persoanei este unul esențial pentru transmiterea de date și informații. Conform pct. (32) din Regulament consimțământul trebuie să respecte anumite cerințe; el ar trebui acordat printr-o acțiune neechivocă care să constituie o manifestare liber exprimată, specifică, în cunoștință de cauză și clară a acordului persoanei vizate pentru prelucrarea datelor sale cu caracter personal, ca de exemplu o declarație făcută în scris, inclusiv în format electronic, sau verbal (în acest sens, Regulamentul include bifarea unei căsuțe atunci când persoana vizitează un site, alegerea parametrilor tehnici pentru serviciile societății informaționale sau orice altă declarație sau acțiune care indică în mod clar în acest context acceptarea de către persoana vizată a prelucrării propuse a datelor sale cu caracter personal).

Per a contrario, absența unui răspuns, căsuțele bifate în prealabil sau absența unei acțiuni nu ar trebui să constituie un consimțământ. Consimțământul ar trebui să vizeze toate activitățile de prelucrare efectuate în același scop sau în aceleași scopuri. Dacă prelucrarea datelor se face în mai multe scopuri, consimțământul ar trebui dat pentru toate scopurile prelucrării. În cazul în care consimțământul persoanei vizate trebuie acordat în urma unei cereri transmise pe cale electronică, cererea respectivă trebuie să fie clară și concisă și să nu perturbe în mod inutil utilizarea serviciului pentru care se acordă consimțământul.

KIT GDPR Premium

 

La ce trebuie să fim atenți?

Având în vedere analiza practică anterioară, atenția sporită trebuie acordată solicitării sau solicitărilor primite de către un operator ce prelucrează date cu caracter personal în sensul dorit de către solicitant.

Protecția datelor persoanelor poate fi realizată cu ușurință de către orice operator, dar, atunci când acesta se consideră depășit de situație, trebuie să apeleze la un specialist în domeniu sau să recurgă la o soluție KIT GDPR. Această din urmă situație se aplică cu precădere măsurilor de implementare privind Regulamentul privind protecția datelor cu caracter personal.

În prezent, în scopul implementării conforme a Regulamentului privind protecția datelor cu caracter perosnal, sunt de real folos pachetele GDPR pentru site-uri, acestea fiind accesibile online (cu titlu exemplificativ a se vedea, https://legalup.ro/gdpr-pentru-site/). Pentru o atenție sporită este nevoie ca la bază să existe toate mijloacele necesare în scopul implementării Regulamentului.

Vrei să te aliniezi la GPPR? Cum te putem ajuta:

 

 

Vrei să înveți cum să implementezi corect GDPR? Îți recomandăm cursul nostru online cu 28 de module care acoperă integral, teoretic și practic, materia. La finalul cursului vei obține certificatul de absolvire și documentația GDPR (șabloane editabile în Word și Excel) pentru a implementa cu succes. Află mai multe aici 

 

 

[Conținutul prezentului articol nu reprezintă o consultație juridică în temeiul Legii nr. 51/1995 privind organizarea și exercitarea profesiei de avocat, iar site-ul nu își asumă răspunderea pentru conținutul publicat de autori, editori și colaboratori. Pentru consultații juridice, ne puteți contacta aici]


LegalUp

LegalUp

Despre LegalUp

LegalUp Innovators at Law. Creativi, vizionari și inovatori, noi avem cea mai bună soluție acolo unde tehnologia se intersectează cu dreptul.

Articole recente

Fii la curent cu noi

Servicii și produse recomandate

Vreau să fiu la curent cu articolele LegalUp

Prin abonarea la newsletter, declari că ai peste 16 ani, că ai citit și că ești de acord cu Politica de confidențialitate 

  • Contract de prelucrare date Operatori Asociați

    350lei
  • Pachet GDPR supraveghere video (CCTV)

    500lei
  • KIT GDPR magazin online

    600lei
  • Termeni si conditii magazin online

    350lei
  • Analiză interes legitim monitorizare CCTV

    190lei
  • Regulamentul General privind Protectia Datelor (GDPR) pe întelesul tău. Sinteză teoretică și recomandări practice. Carte GDPR

    97lei
sanciunile-pentru-nerespectarea-gdpr-la-ce-trebuie-s-fim-ateni

Ești în siguranță pe site-ul nostru.

LegalUp Innovators at Law utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea si în activitatea curentă a LegalUp.ro cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politica privind utilizarea modulelor Cookie și Politica noastră de confidențialitate. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookies.

Privacy Settings saved!
Setari permisiuni

Cookie-urile sunt folosite pe acest site pentru a oferi cea mai bună experiență de utilizator. Dacă continuați, presupunem că sunteți de acord să primiți cookie-uri de pe acest site

Utilizăm fișiere de tip cookie pentru a personaliza și imbunătăți experiența ta pe website-ul nostru.

Utilizăm fișiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe website-ul nostru.
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Decline all Services
Da, Sunt de acord