CJUE: Operatorii pot fi amendați pentru încălcarea GDPR doar dacă sunt vinovați

Ieri, 5 decembrie 2023, în cauza C-683/21, Curtea de Justiție a Uniunii (CJUE) a explicat că prevederile GDPR cu privire la aplicarea amenzilor administrative trebuie interpretate în sensul în care operatorii pot fi sancționați doar dacă încălcările Regulamentului au fost comise intenționat sau din neglijență. Conform CJUE, operatorii nu pot fi sancționați pentru situațiile în […]

Rompetrol, amendată cu 110 000 de EURO. Conform ANSPDCP, datele clienților ar fi fost utilizate pentru obținerea unor împrumuturi de la IFN-uri

Autoritatea Națională de Supraveghere a amendat în luna octombrie 2023 societatea Rompetrol Downstream pentru că nu a asigurat securitatea datelor cu caracter personal așa cum cere Regulamentul General privind Protecția Datelor (GDPR). Amenda aplicată operatorului de date a fost în cuantum de 546.073,00 lei (echivalentul a 110 000 de EURO). Conform precizărilor oficiale ale ANSPDCP, […]

De ce a fost amendată TikTok cu 345 milioane de euro?

TikTok a fost găsită vinovată de încălcarea Regulamentului General privind Protecția Datelor (GDPR) al Uniunii Europene, în special în ceea ce privește prelucrarea datelor copiilor. Comisia Irlandeză pentru Protecția Datelor (DPC) a amendat platforma cu 345 de milioane de euro și i-a ordonat să intre în conformitate cu GDPR în termen de 3 luni. TikTok […]

Med Life, amendată cu 2000 de EURO pentru că nu a furnizat o înregistrare video unei paciente

Med Life SA, unul dintre principalii operatori medicali din țară, a fost amendată recent de Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. Motivul? A refuzat să furnizeze unei paciente înregistrări video de la recepția unui spital, deși aceasta a solicitat explicit aceste înregistrări, exercitându-și dreptul de acces potrivit Regulamentului GDPR. Prin exercitarea […]

Date bancare compromise pe site-ul unei farmacii. Farmacia, amendată cu 2500 EURO pentru încălcarea GDPR

Farmacia Ardealul SRL a fost recent amendată de către Autoritatea Națională pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) cu 2500 EURO pentru încălcarea Regulamentului GDPR. Autoritatea de control a deschis investigația după ce a operatorul a transmis o notificare privind încălcarea securității datelor personale pe site-ul farmaciei. În cadrul investigației s-a constatat că datele bancare […]

Vodafone a fost amendată pentru că nu a comunicat unui client înregistrări ale convorbirilor prin call-center

Autoritatea Națională de Supraveghere a finalizat în luna mai a anului curent o investigație la operatorul Vodafone România SA și a constatat încălcarea dispozițiilor art. 15 alin. (3) din Regulamentul General privind Protecția Datelor (RGPD). Ca atare, societatea Vodafone România SA a fost sancționată cu amendă în cuantum de 4.961 lei, echivalentul a 1.000 EURO. Sancțiunea a fost aplicată ca urmare a unei plângeri […]

Protecția datelor prin Regulamentul GDPR. Care sunt cele mai importante aspecte?

Regulamentul General privind Protecția Datelor (GDPR) este legislația-cadru din Uniunea Europeană care asigură protecția datelor cu caracter personal. Datele cu caracter personal sunt acele informații care se referă la o persoană fizică. Acestea sunt, de exemplu, numele și prenumele, domiciliul, CNP-ul, datele de contact, datele medicale, informațiile bancare. În esență, orice informație prin care o […]

Un dealer de autoturisme BMW, amendat cu 18.000 euro pentru divulgarea datelor a 290 clienți

Autoritatea Națională de Supraveghere a finalizat, în luna mai a anului curent, o investigație la operatorul AUTOMOBILE BAVARIA SRL și a constatat încălcarea Regulamentului General privind Protecția Datelor cu Caracter Personal (GDPR). Operatorul a fost amendat cu 18.000 EURO pentru încălcarea securității datelor cu caracter personal ale clienților. Autoritatea de control a constatat că operatorul […]