Să presupunem că ești parte a unui contract și ceva nu îți convine la modul în care cealaltă parte își îndeplinește obligațiile asumate. Dacă nu ajungi la o înțelegere amiabilă cu cealaltă parte, ai mai multe soluții legale. Una dintre acestea este să obligi, în instanță, cealaltă parte să își execute obligațiile asumate în natură. Dar această cale implică cheltuieli de judecată și este posibil să nu îți dorești să continui colaborarea cu cealaltă parte. Așadar, o altă soluție la îndemână și foarte utilizată este să declari, în mod unilateral, rezilierea contractului. Adică să desființezi chiar tu contractul.
În acest articol îți voi explica ce pași trebuie să urmezi pentru a desființa chiar tu contractul, fără intervenția instanței de judecată.
Diferența între contractele pe durata determinată și contractele pe durata nedeterminată
În primul rând, e important să știi că nu poți rezilia un contract pe durata determinată fără a avea un motiv întemeiat deoarece contractele au valoare de lege între părțile semnatare. Așadar, dacă un contract este încheiat pe o anumită perioadă (să spunem, un an, doi, trei), nu poți denunța unilateral contractul dacă nu ai acest drept inserat în contract, dar îl poți rezilia atunci când cealaltă parte este în culpă. Lucrurile stau diferit în privința contractelor pe durata nedeterminată (care nu au o durata specifică). Aceste contracte pe durata nedeterminată pot fi desființate oricând prin declarația unilaterală a celeilalte părți și cu respectarea unui termen rezonabil de preaviz (art. 1277 Cod Civil).
Ca să fie lucrurile și mai clare între denunțarea unilaterală și reziliere, voi explica cum se aplică aceste mecanisme de desființare a contractelor în cele două situații, a contractelor pe durata nedeterminată și a contractelor pe durata determinată.
Te-ar putea interesa și:
#1 Contract pe durata nedeterminată
Să spunem că ai semnat un contract pe durata nedeterminată care nu prevede un termen specific de încetare. În această situație, art. 1277 din Codul Civil îți dă dreptul de a renunța oricând dorești la acest contract deoarece ar fi absurd și inechitabil să fii „legat” pentru totdeauna de un contract. Așadar, dacă vrei să ieși dintr-un astfel de contract, tot ceea ce trebuie să faci este să trimiți o declarație de denunțare unilaterală celeilalte părți, prin intermediul căreia să îi explici că dorești încetarea contractului începând cu o anumită dată. Nu trebuie să explici motivul pentru care dorești încetarea contractului. În situația contractelor pe durata neterminată, poți renunța oricând la contract fără să precizezi motivul. Este foarte important să trimiți notificarea printr-un mijloc care asigură dovada comunicării (de exemplu, prin poștă cu confirmare de primire și conținut declarat) și să asiguri un termen rezonabil de preaviz (de exemplu, 15 zile). Poți redacta și trimite tu această notificare sau, dacă vrei să economisești, poți mandata un avocat care să redacteze și să trimită notificarea în numele tău. Odată ce notificarea a fost comunicată (și tu ai dovada că a fost comunicată), iar termenul de preaviz a expirat, contractul a încetat, iar cealaltă parte nu mai poate să îți emită facturi.
#2 Contract pe durata determinată
Situația se complică dacă ai un contract pe durata determinată (de exemplu, un contract pe un an, doi ani, cinci ai). Într-o asemenea situație, dacă dreptul de a denunța unilateral nu este stipulat în mod expres în contract, nu poți înceta contractul oricând dorești. De ce situația este diferită în cazul contractelor pe durata determinată? Deoarece legea protejează părțile care au semnat un contract pe o anumită perioadă și și-au făcut niște calcule și planuri în raport cu această perioadă. De exemplu, un furnizor ar fi putut să reducă prețul deoarece a luat în calcul durata lungă a contractului. Într-o astfel de situație, încetarea contractului pe motivul că cealaltă parte s-a „răzgândit”, nu ar fi echitabilă.
Dar și în situația contractelor pe durata determinată partea nemulțumită are la îndemână un remediu legal pentru desființarea contractului – rezilierea. Însă, în cazul contractelor pe durata determinată, rezilierea poate fi declarată în mod unilateral de o parte doar pentru situația în care cealaltă parte este culpabilă, fie că nu și-a executat obligația, fie că executarea este necorespunzătoare sau că există întârzieri semnificative.
Cum reziliezi unilateral un contract?
Poți ieși dintr-un contract pe durata determinată dacă cealaltă parte este în culpă, neexecutând obligația, executând-o necorespunzător sau dacă are întârzieri semnificative. Ca să declari în mod unilateral rezilierea, este necesar să respecți mecanismul pe care îl voi descrie în continuare. Primul pas este transmiterea unei notificări scrise către cealaltă parte prin care o pui în întârziere (art. 1552 Cod Civil), adică îi dai un termen în care îi spui să execute obligația. Prin această notificare trebuie să îi spui celeilalte părți că are un anumit termen pentru a executa ce a promis și că, în cazul în care nu execută, vei rezilia contractul. Această notificare de punere în întârziere trebuie transmisă tot printr-un mijloc care asigură dovada comunicării (de exemplu, prin poștă sau prin e-mail care conține confirmare de citire). După ce ai trimis notificarea trebuie să aștepți ca termenul să se împlinească. Dacă cealaltă parte nu a executat sau nu a executat conform în termenul pe care tu l-ai stabilit, atunci ai dreptul să reziliezi contractul și trebuie să trimiți o declarație de reziliere unilaterală. După ce ai trimis această declarație, contractul se consideră desființat, dar cealaltă parte păstrează dreptul de a te acționa în instanță dacă dorește să demonstreze că nu s-a aflat în culpă și că și-a îndeplinit în mod adecvat obligațiile asumate. De aceea, este foarte important, înainte să reziliezi un contract, să consulți un avocat care să te ajute să ieși din respectivul contract într-un mod lipsit de riscuri și de repercusiuni.
CONCLUZII
În România este posibilă rezilierea unui contract fără intervenția instanței, dar necesită o bună înțelegere și aplicare a legislației. În situația contractelor pe durata nedeterminată, poți renunța oricând la contract, prin transmiterea unei notificări scrise, fără să fii obligat să justifici motivele. Pe de altă parte, contractul pe durata determinată oferă mai puțină libertate de a renunța, iar rezilierea este permisă doar atunci când cealaltă parte este culpabilă. Pentru a preîntâmpina un litigiu, este esențial să urmezi procedura corectă, iar consultarea unui avocat este importantă pentru a te asigura că toate aspectele legale sunt respectate, iar riscurile sunt minimizate.