Știi că este copilul tău, dar, deși ai făcut toate eforturile pentru a o convinge pe mamă să te treacă la rubrica „TATĂ” pe certificatul de naștere, aceasta se opune. Chiar dacă situația dintre voi nu este roz, este important să știi că în România, tatăl are aceleași drepturi și obligații ca mama cu privire la creșterea și educarea propriului copil. Într-o asemenea situație, chiar dacă mama nu este de acord, poți urma procedura administrativă prevăzută de lege care îți va permite să recunoști copilul. Pe baza recunoașterii, serviciul public de evidență a persoanelor va face mențiunea corespunzătoare pe certificatul de naștere, trecând numele tău la rubrica „TATĂ”.
Ce prevede legea?
Art. 415 alin. (2) din Codul Civil prevede următoarele: „copilul conceput și născut în afara căsătoriei poate fi recunoscut de către tatăl său”. Mai departe, art. 416 din Codul Civil prevede că „recunoașterea poate fi făcută prin declarație la serviciul public comunitar local de evidentă a persoanelor, prin înscris autentic sau prin testament. Dacă recunoașterea este făcută prin înscris autentic, o copie a acestuia este trimisă din oficiu serviciului public comunitar local de evidență a persoanelor competent, pentru a se face mențiunea corespunzătoare în registrele de stare civilă. Recunoașterea, chiar dacă a fost făcută prin testament, este irevocabilă”.
Așadar, conform legii, recunoașterea se realizează fie printr-o declarație la serviciul public comunitar local de evidentă a persoanelor, fie prin înscris autentic la notar, fie prin testament. Pentru recunoașterea copilului din afara căsătoriei de către tată, acordul mamei nu este obligatoriu. Acordul mamei este necesar pentru stabilirea numelui copilului. Mama păstrează totuși dreptul de a contesta recunoașterea în instanță și, într-o asemenea situație, tatăl trebuie să facă dovada filiației. De asemenea, un litigiu în instanță este necesar și atunci când părinții nu se înțeleg cu privire la locuința minorului, programul de vizitare, etc.
Când se poate realiza recunoașterea?
Recunoașterea se poate realiza odată cu înregistrarea nașterii copilului sau la o dată ulterioară nașterii.
Concluzii
Urmând procedura legală administrativă, îți poți recunoaște propriul copil chiar dacă mama nu este de acord, iar pentru a obține acest lucru nu este nevoie să mergi în instanță deoarece efectuarea mențiunii pe certificatul de naștere al copilului se realizează pe cale administrativă, prin intermediul serviciului public de evidență a persoanelor. Cu toate acestea, mama poate contesta recunoașterea în condițiile prevăzute de art. 420 din Codul Civil, prin intentarea unui proces în instanță. Într-o asemenea, situație, tatăl va trebui să facă dovada filiației.