CJUE: Un zbor devansat cu o oră se consideră anulat

Printr-o hotărâre din 21 decembrie 2021, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (în continuare) a hotărât că un zbor trebuie considerat anulat atunci când a avut o devansare mai mare de o oră, o hotărâre care avantajează pasagerii prin creșterea șanselor de a obține compensații mai ridicate.

CJUE a fost consultată pentru acest punct de vedere de către o instanță din Germania și o instanță din Germania, instanțe care aveau pe rol cauze ale pasagerilor împotriva a patru companii aeriene, Azurair, Corendon Airlines, Eurowings, Austrian Airlines și Laudamotion.

Curtea a hotărât că un zbor trebuie considerat, din punct de vedere juridic, ca fiind „anulat” în cazul în care compania aeriană devansează zborul cu cel puțin o oră. În opinia Curții, „o devansare semnificativă a unui zbor poate cauza pasagerilor neplăceri grave, la fel ca o întârziere a zborului, din moment ce o asemenea devansare conduce la pierderea posibilității acestora de a dispune în mod liber de timpul lor, precum și de a‑și organiza călătoria sau șederea în funcție de așteptările lor”.

Comunicatul de presă oficial al CJUE în limba engleză poate fi consultat aici.

Hotărârea CJUE în limba română poate fi consultată aici.

ALTE ARTICOLE

Vrei să primești articolele noastre direct pe mail?

Abonează-te, e gratuit!