CEDO. Tartousi împotriva României. Lipsa audierii unui martor poate încălca dreptul la un proces echitabilÎn cauza Tartousi împotriva României,  prin hotărârea din 2 noiembrie 2021, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a hotărât că statul român a încălcat art. 6 alin. (1) și alin. (3) lit. d) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului („Convenția”) – dreptul la un proces echitabil. În această cauză, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins cererea inculpatului de a obține audierea unui martor deoarece a considerat că această audiere nu este un element de probă necesar, întrucât fuseseră deja administrate alte probe. CEDO a remarcat că declarația martorului a fost un element fundamental în cursul urmăririi penale și că aceasta a fost obținută prin comisie rogatorie de către autoritățile libaneze.

Potrivit art. 6 alin. (3) lit. d) din Convenție, dreptul la un proces echitabil presupune și faptul că orice acuzat are dreptul să audieze și să solicite audierea martorilor acuzării și să obțină citarea și audierea martorilor în aceleași condiții ca și martorii acuzării.

 

Tartousi împotriva României. Proces inechitabil

CEDO a remarcat faptul că instanța nu ar fi luat toate măsurile necesare pentru a asigura prezența martorului la proces. Totodată, Curtea a observat faptul că declarația martorului absent era o probă importantă care a condus la condamnarea inculpatului. Parchetul calificase această probă a un element de probă fundamental, iar Curtea de Apel calificase această probă ca fiind importantă. Analizând actele de la dosar, CEDO a considerat că declarația martorului ar fi constituit o probă decisivă pentru condamnare. Prin urmare, respingerea acestei probe a cauzat dificultăți apărării, fapt care a condus către un proces inechitabil.

CEDO a remarcat faptul că Înalta Curte a oferit garanții procedurale importante inculpatului. Cu toate acestea, aceste garanții procedurale nu au fost suficiente. Potrivit Curții, garanțiile nu au putut compensa dificultățile cauzate apărării prin lipsa audierii martorului deoarece declarația acestuia și contextul în care a fost obținută erau elemente importante, iar gravitatea pedepsei aplicate a fost ridicată.

 

Descarcă hotărârea integrală de aici!

ALTE ARTICOLE

Vrei să primești articolele noastre direct pe mail?

Abonează-te, e gratuit!