CEDO. Corneschi contra României. Lipsa accesului la probele clasificate poate încălca dreptul la un proces echitabil

Prin hotărârea din 11 ianuarie 2022 (rămasă definitivă la 11 aprilie 2022), în cauza Corneschi contra României, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a hotărât că statul român a încălcat dreptul la un proces echitabil (art. 6 din Convenție) al unui fost ofițer SRI. Prin aceeași hotărâre, CEDO a obligat statul român să plătească reclamantului daune în valoare de 6000 EURO și cheltuieli de judecată în valoare de 2700 EURO.

Reclamantul a fost ofițer la Serviciul Român de Informații (SRI) din 1994. Cauza se referă la decizia SRI prin care reclamantului i-a fost retrasă autorizația de acces la informații clasificate și a fost trecut în rezervă. La baza deciziei SRI de retragere a autorizației reclamantului s-a aflat un dosar de urmărire penală pentru infracțiuni de contrabandă, infracțiuni pentru care, în cele din urmă, reclamantul nu a fost pus sub acuzare. Reclamantul a atacat pe calea contenciosului administrator decizia SRI, însă a pierdut procesul în fața instanțelor naționale.

Invocând articolul 6 § 1 (dreptul la un proces echitabil) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, reclamantul s-a plâns la CEDO în special de caracterul inechitabil al procesului pe care l-a declanșat pentru anularea deciziei SRI. În concret, reclamantul a învederat faptul că, prin refuzul accesului la probele clasificate de către instanțele de contencios administrator, i-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil, fiind în imposibilitate să se apere.

Descarcă hotărârea integrală! (click aici)

ALTE ARTICOLE

Vrei să primești articolele noastre direct pe mail?

Abonează-te, e gratuit!