CCR: Conducerea unei persoane la sediul poliției nu poate depăși 24 de ore

Prin Decizia nr. 215 din 7 aprilie 2022, Curtea Constituțională a României (CCR) a hotărât că art. 36 alin. (5)  din Legea nr. 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române este neconstituțional deoarece nu prevede durata maximă a măsurii privind conducerea unei persoane la sediul poliției pentru a fi legitimată sau pentru alte situații legale.

CCR consideră că omisiunea legii de a stabili o durată maximă în cadrul căreia o persoană se poate afla la sediul poliției contravine dispozițiilor Constituției privind libertatea individuală. Potrivit jurisprudenței CCR și jurisprudenței Curții Europene a Drepturilor Omului, măsura administrativă a conducerii persoanei la sediul poliției reprezintă o interferență asupra libertății individuale. O astfel de măsură administrativă poate exista în mod legal într-o societate democratică doar prin instituirea unor garanții legale eficiente cu privire la respectarea drepturilor omului. CCR a considerat că garanțiile oferite prin lege nu sunt suficiente deoarece legea nu prevede durata maximă a măsurii conducerii persoanei la sediul poliției.

Mai departe, CCR afirmă că o astfel de măsură administrativă trebuie să se conformeze exigențelor constituționale privind libertatea individuală. Printr-o paralelă cu măsura reținerii, CCR arată că măsura conducerii persoanei la sediul poliției nu poate depăși 24 ore.

ALTE ARTICOLE

Vrei să primești articolele noastre direct pe mail?

Abonează-te, e gratuit!