Dentist obligat să elimine camerele video din clinică. Germania

Curtea Federală Administrativă – Germania

Hotărârea 6C2/18

 

Camere video într-o clinică stomatologică. Absența interesului legitim

 

Situația de fapt

Reclamantul este un dentist care a instalat o camera video în interiorul clinicii medicale deoarece nu avea personal auxiliar la recepție. În 2012, reclamantul a fost obligat de Autoritatea de supraveghere a prelucrării datelor din Germania să repoziționeze camerele astfel încât să nu se mai supravegheze decât zona din fața recepției, nu și ușa de la intrare, sala de așteptare și coridoarele. Reclamantul a contestat în instanță decizia Autorității de supraveghere, dar nu a avut câștig de cauză.

Instanța a considerat că dentistul nu se poate baza pe interes legitim pentru supravegherea CCTV a incintei clinicii stomatologice deoarece nu a putut demonstra că există indicii concrete care să justifice teama că anumite persoane ar putea intra în clinică pentru a comite infracțiuni. În plus, supravegherea video nu a fost considerată necesară pentru acordarea de îngrijiri de urgență pacienților care, din motive medicale, rămân în sala de așteptare pentru o perioadă de timp după tratament.

Desigur, în România, situația ar putea fi diferită mai ales în zonele (cartiere/orașe) cu rata mai mare a criminalității sau în clinicile care s-au confruntat deja cu anumite infracțiuni. Însă, înainte de montarea acestor camere, ar trebui efectuată o analiză a interesului legitim și o evaluare de impact. 

KIT GDPR Premium

 

 

 

 

Vrei să te aliniezi la GPPR? Cum te putem ajuta:


ALTE ARTICOLE

Vrei să primești articolele noastre direct pe mail?

Abonează-te, e gratuit!