Am primit o amendă pentru nerespectarea GDPR. Cum o contest?

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
5/5

Cadrul legislativ actual prevede și modalitatea prin care putem contesta sancțiunea primită ca urmare a încălcării prevederilor legale. În acest sens este relevant art. 28 din Decizia nr. 161/2018 privind aprobarea procedurii de efectuare a investigațiilor.

Amendă sau avertisment?

În conformitate cu Legea nr. 190/2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor), există sancțiuni aplicabile persoanelor pentru nerespectarea prevederilor legale. În sensul precizat anterior, conform art. 12 din Legea nr. 190/2018, încălcarea anumitor dispozițiilor art. 83, alin. (4)-(6) din Regulamentul general privind protecția datelor cu caracter personal constituie contravenție. Conform art. 12 din prezenta lege, sancțiunile contravenționale principale aplicabile sunt avertismentul și amenda contravențională. Constatarea acestor contravenții se va realiza de către Autoritatea națională de supraveghere, respectând dispozițiile Legii nr. 102/2005 privind înființarea, organizarea și funcționarea Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.

Articol recomandat: Cum se calculează amenzile pentru încălcarea GDPR?

Modalitatea prin care se realizează individualizarea amenzii are în vedere prevederile legale, în speță dispozițiile art. 83 din Regulamentul privind protecția datelor cu caracter personal, și anume:

  • Natura, gravitatea și durata încălcării;
  • Modalitatea de comitere a încălcării (cu intenție, din neglijență);
  • Acțiunile întreprinse de operator/persoana împuternicită de acesta pentru reducerea prejudiciului suferit de către persoana vizată;
  • Gradul de responsabilitate al operatorului/persoanei împuternicite de acesta, având în vedere măsurile tehnice și organizatorice implementate;
  • Potențialele încălcări anterioare comise de către operator/persoana împuternicită;
  • Gradul de cooperare cu autoritatea de supraveghere pentru remedierea încăcării/atenuarea efectelor încălcării;
  • Categoriile de date cu caracter pesonal ce au fost afectate de către încălcare;
  • Modalitatea în care încălcarea a fost adusă la cunoștința autorității de supraveghere;
  • Verificarea respectării anumitor măsuri dispuse anterior împotriva operatorului/persoanei împuternicite

 

 

În temeiul Deciziei nr. 161/2018 privind aprobarea procedurii de efectuare a investigațiilor, conform art. 24, sancțiunile contravenționale pe care ANSPDCP le poate aplica sunt avertismentul și amenda. Procedura este una simplă, astfel că în primă etapă se vor efectua anumite investigații. Ulterior acestor investigații, se poate emite o avertizare pentru entitatea supusă controlului, prin intermediul unui proces-verbal de constatare sau de sancționare, ori printr-o decizie a președintelui ANSPDCP. Acest caz se aplică în situația în care există posibilitatea ca operatorul să încalce legislația în vigoare.Aplicarea acestor sancțiuni se va face prin procesul-verbal de constatare sau sancționare încheiat de personalul de control, sau prin decizie a președintelui ANSPDCP . Decizia președintelui este aplicabilă în situația în care cuantumul amenzii depășește echivalentul în lei a sumei de 300.000 de euro

KIT GDPR Premium

Cum pot contesta sancțiunea primită?

Cadrul legislativ actual prevede și modalitatea prin care putem contesta sancțiunea primită ca urmare a încălcării prevederilor legale. În acest sens este relevant art. 28 din Decizia nr. 161/2018 privind aprobarea procedurii de efectuare a investigațiilor. Astfel, împotriva procesului-verbal de contestare ori sancționare și împotriva deciziei de aplicare a măsurilor corective, fie operatorul, fie persoana împuternicită de către acesta are la îndemână contestația ca mijloc de apărare cu privire la încălcarea dispozițiilor legale. Contestația se va putea introduce la secția de contencios administrativ a tribunalului competent. Legea prevede că termenul în care se poate formula contestația este de 15 zile de la data înmânării, respectiv de la data comunicării procesului-verbal de constatare sau sancționare, precum și a deciziei președintelui ANSPDCP.

Te-ar putea interesa și:

Efectele introducerii contestației vizează suspendarea, dar aceasta vizează numai plata amenzii. Plata amenzii se va suspenda astfel până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești defintive. Mijlocul pe care legiuitorul l-a prevăzut este unul benefic de ambe părți. În acest sens, orice încălcare produsă cu privire la lege poate să atragă sancțiunea, dar această sancțiune poate să fie uneori inaplicabilă, lipsită de temeinicie sau eronat aplicată. De aceea, contestația este o modalitate prin care persoana își poate valorifica propriile drepturi și poate dispune de protecția oferită prin cadrul legal și, în subsidiar, acesta își poate demonstra nevinovăția cu privire la săvârșirea unei încălcări.

Contestația, ca mijloc de protecție conferit persoanelor, va urma procedura contencioasă, în cadrul secției de contencios administrativ a tribunalului competent. Dacă persoana în cauză nu formulează contestație la instanța menționată și în termenul de 15 zile, în conformitate cu prevederile art. 32, alin. (5) ale Deciziei nr. 161/2018 privind aprobarea procedurii de efectuare a investigațiilor, procesul-verbal de constatare ori sancționare constituie titlu executoriu, fără îndeplinirea unei alte formalități.

 

Vrei să te aliniezi la GPPR? Cum te putem ajuta:

 

 

Vrei să înveți cum să implementezi corect GDPR? Îți recomandăm cursul nostru online cu 28 de module care acoperă integral, teoretic și practic, materia. La finalul cursului vei obține certificatul de absolvire și documentația GDPR (șabloane editabile în Word și Excel) pentru a implementa cu succes. Află mai multe aici 

 

[Conținutul prezentului articol nu reprezintă o consultație juridică în temeiul Legii nr. 51/1995 privind organizarea și exercitarea profesiei de avocat, iar site-ul nu își asumă răspunderea pentru conținutul publicat de autori, editori și colaboratori. Pentru consultații juridice, ne puteți contacta aici]


LegalUp

LegalUp

Despre LegalUp

LegalUp Innovators at Law. Creativi, vizionari și inovatori, noi avem cea mai bună soluție acolo unde tehnologia se intersectează cu dreptul.

Articole recente

Fii la curent cu noi

Servicii și produse recomandate

Vreau să fiu la curent cu articolele LegalUp

Prin abonarea la newsletter, declari că ai peste 16 ani, că ai citit și că ești de acord cu Politica de confidențialitate 

  • Contract de prelucrare date Operatori Asociați

    350lei
  • Pachet GDPR supraveghere video (CCTV)

    500lei
  • KIT GDPR magazin online

    600lei
  • Termeni si conditii magazin online

    350lei
  • Analiză interes legitim monitorizare CCTV

    190lei
  • Regulamentul General privind Protectia Datelor (GDPR) pe întelesul tău. Sinteză teoretică și recomandări practice. Carte GDPR

    97lei
am-primit-o-amend-pentru-nerespectarea-gdpr-cum-o-contest

Ești în siguranță pe site-ul nostru.

LegalUp Innovators at Law utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea si în activitatea curentă a LegalUp.ro cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politica privind utilizarea modulelor Cookie și Politica noastră de confidențialitate. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookies.

Privacy Settings saved!
Setari permisiuni

Cookie-urile sunt folosite pe acest site pentru a oferi cea mai bună experiență de utilizator. Dacă continuați, presupunem că sunteți de acord să primiți cookie-uri de pe acest site

Utilizăm fișiere de tip cookie pentru a personaliza și imbunătăți experiența ta pe website-ul nostru.

Utilizăm fișiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe website-ul nostru.
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Decline all Services
Da, Sunt de acord