Legal, Privacy & Tech Blog.

hands-prisoner_104033-51

Un bărbat a contestat în instanță carantina, a câștigat și a fost pus în libertate

Potrivit Digi24, un bărbat introdus în carantină instituționalizată pe data de 13 iunie a contestat în instanță măsura și a câștigat, fiind pus în libertate de către Judecătoria Baia Mare. Judecătoria Baia Mare a pronunțat minuta pe 18 iunie, însă hotărârea nu este definitivă, ea putând fi atacată.

Potrivit informațiilor de pe portal.just.ro, cererea de ordonanță presedințială (o procedură rapidă în fața instanței) a fost trimisă de către bărbatul aflat în caratină pe e-mail.

Potrivit activenews.ro, bărbatul asimptomatic s-ar fi întors din străinătate și, la intrarea în țară, medicii prezenți la Punctul de Trecere al Frontierei au dispus izolarea acestuia la domiciliu. Verificat de Poliție a doua zi, acesta nu a fost găsit acasă. La întoarcere, polițiștii i-au întocmit proces verbal și a fost dispusă carantinarea lui instituționalizată, la Baia Mare. Omul nu s-a împăcat cu gândul internării forțate într-un centru Covid și a acționat în instanță toate instituțiile implicate în gestionarea situației epidemiologice din județ și din țară.

Domnul avocat Gheorghe Piperea afirmă pe pagina de Facebook„ Justiția română confirmă că internarea medicală forțată și carantinarea asimptomaticilor sau a persoanelor care revin din străinătate reprezintă forme de detenție. Ceea ce spunea și Avocatul Poporului, de altfel.

Judecătorul Cosmin Cristian Pop, de la Judecătoria Baia Mare, a dispus “punerea de îndată în libertate” a petentului.

Este foarte probabil că s-a utilizat instrumentul cererii de ordonanță președințială, iar petentul a trimis-o în “detenție” fiind.

E un precedent judiciar pe care îl poate utiliza oricine se află/de va afla în această situație pe motive de covid-19.”

Judecătoria Baia Mare: „ADMITE cererea de emitere a ordonanţei preşedinţiale formulată de reclamantul LONGA IOAN, în contradictoriu cu pârâţii DIRECŢIA DE SĂNĂTATE PUBLICĂ A JUDEŢULUI MARAMUREŞ şi CENTRUL JUDEŢEAN DE COORDONARE ŞI CONDUCERE A INTERVENŢIEI MARAMUREŞ, M.A.I., DEPARTAMENTUL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ, INSPECTORATUL GENERAL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ, INSPECTORATUL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ „GH. POP DE BĂSEŞTI” AL JUD. MARAMUREŞ, în calitate de coordonatori ai Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Maramureş. Dispune încetarea de îndată a măsurii carantinării instituţionalizate instituite împotriva reclamantului începând cu data de 13.06.2020 şi, în consecinţă, punerea acestuia în stare de libertate. Fără cheltuieli de judecată. Executorie. Cu drept de apel în termen de 5 zile de la pronunţare. Cererea pentru exercitarea căii de atac se va depune la Judecătoria Baia Mare. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei azi, 18.06.2020.”

Mai jos extrasul de pe portal.just.ro:

 

Ti-a placut articolul? Arată-le și celorlalți!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Recomandăm

Cel mai vândut produs

Cărți recomandate

Abonează-te!

E gratuit! Primește articolele noastre direct pe mail. Te poți dezabona oricând.

Prin abonare declari că ai peste 16 ani, că ai citit și că ești de acord cu Politica de confidențialitate LegalUp (https://legalup.ro/confidentialitate/)

Recomandăm...

Cursuri online

Investește în tine!

Shop

KIT-uri GDPR și e-commerce, e-book-uri și alte produse digitale pentru siguranța online a afacerii tale

Recente

Mai multe articole

Ultimele articole

Law & Tech

© 2020 Toate drepturile rezervate

Made with ❤ by LegalUp.ro

fii informat!

Primeste articolele noastre direct pe mail!

Aboneaza-te acum

 

Prin abonare declari că ai peste 16 ani, că ai citit și că ești de acord cu Politica de confidențialitate LegalUp (https://legalup.ro/confidentialitate/)