Modificare Cod Penal: Raporturile sexuale între copii sunt pedepsite penal, dacă unul dintre minori are peste 14 ani

Codul Penal a fost modificat recent prin incriminarea raporturilor sexuale între minori, dacă unul dintre minori are mai mult de 14 ani, iar celălalt are sub 14 ani. Art. 218 ind. 1 din Codul Penal care incriminează violul săvârșit asupra unui minor a fost modificat prin adăugarea unui nou alineat (alin. (1) ind. 1) care prevede că:

„Raportul sexual, actul sexual oral sau anal, precum şi orice alte acte de penetrare vaginală sau anală comise de un minor cu un alt minor cu vârsta sub 14 ani se sancţionează potrivit dispoziţiilor art. 114”.

Dispozițiile art. 114 din Codul Penal instituie răspunderea penală a minorului odată ce acesta împlinește 14 ani. Art. 114 din Codul Penal prevede că față de minorii cu vârsta între 14 și 18 ani se pot lua măsuri neprivative de libertate și, doar în cazuri excepționale, măsuri privative de libertate.

Această formă de răspundere a minorului intervine chiar dacă raporturile sexuale sunt „consimțite” de ambii minori deoarece, din punct de vedere legal, se consideră că minorul sub 14 ani nu poate avea un consimțământ valid în ceea ce privește actul sexual.

Noua modificare a intrat în vigoare pe 1 ianuarie 2024.

Te-ar putea interesa și: 

 

 

 

 

 

 

 

Te-ar putea interesa și: 

ALTE ARTICOLE

Vrei să primești articolele noastre direct pe mail?

Abonează-te, e gratuit!