Merită specializarea în protecția datelor? Avantaje, dezavantaje și oportunități

Merită să te specializezi în protecția datelor? În acest articol îți vom arăta avantajele, dezavantajele și oportunitățile de carieră.

Care sunt avantajele?

Având în vedere impactul digitalizării asupra confidențialității datelor, este un domeniu de viitor. Interesul pentru protecția datelor crește direct proporțional cu dezvoltarea tehnologică.

Spre deosebire de alte ramuri de drept (penal, familiei etc) este un domeniu liniștit. Cu excepția unor breșe de securitate unde va trebui să acționezi în cel mai scurt timp, protecția datelor nu solicită fizic la fel de mult ca alte ramuri de drept.

Este un domeniu din care se câștigă bine, dar veniturile oscilează (ca în orice specializare) în funcție de nivelul de pregătire, experiență, acces la clientelă, angajator etc.

Este un domeniu în care se poate evolua frumos și rapid și având în vedere armonizarea și aplicarea extrateritorială, poți lucra cu firme străine sau te poți angaja în străinătate.

Este o materie interdisciplinară, așadar inevitabil vei dobândi cunoștințe și vei avea oportunitatea să activezi și în ramuri de drept adiacente.

Este încă ușor de intrat pe piață, deoarece încă nu s-au creat bariere.

KIT GDPR Premium

 

Care sunt dezavantajele?

Un prim dezavantaj este acela că, la o primă citire, legislația privind protecția datelor este abstractă și vagă, cu terminologie specifică. Însă, partea bună este că odată ce a fost stăpânită terminologia, principiile și sediul materiei, lucrurile încep să meargă de la sine. Cu toate acestea, chiar dacă este stăpânită legislația, este nevoie de acces la template-uri de documente și proceduri, ceea ce implică timp și/sau costuri suplimentare.

Un alt dezavantaj este acela că este o disciplină ce ține atât de drept, cât și de IT. Așadar, dacă ești jurist, va trebui să te familiarizezi cu aspectele tehnice.

Dacă vrei să faci consultanță, va trebui să stăpânești și abilități antreprenoriale, pentru a găsi un echilibru între prelucrarea datelor și drepturile persoanelor fizice. Pentru partea de analize de impact, este necesară cunoașterea, la nivel minim, a unor noțiuni de victimologie pentru a evalua  potențialul impact al unei anumite tehnologii asupra unor drepturi și libertăți fundamentale.

Cum protecția datelor nu se sfârșește la consultanță, este recomandat să ai și o experiență de litigii (pentru a putea contesta sancțiunile).

Care sunt oportunitățile?

Poți fi:

  • Responsabil cu protecția datelor (angajat intern cu salariu sau independent, pe bază de contract);
  • Avocat ce oferă consultanță în domeniul protecției datelor, independent sau afiliat unei societăți;
  • Avocat litigant în domeniul protecției datelor (reprezentare persoane fizice pentru daune morale, contestații amenzi etc)
  • Expert/Consultant în IT sau securitate.

Poți oferi, în condițiile legii, cursuri de specializare și perfecționare sau poți ține webinarii, traininguri.

Mai mult, te-ai putea ocupa nu doar de protecția datelor, ci și de libera circulație a acestora, iar oportunitățile în această zonă vor prinde culoare odată cu concretizarea strategiei europene privind datele.

 

Te-ar putea interesa și:

 

[Conținutul prezentului articol nu reprezintă o consultație juridică în temeiul Legii nr. 51/1995 privind organizarea și exercitarea profesiei de avocat, iar site-ul nu își asumă răspunderea pentru conținutul publicat de autori, editori și colaboratori.]


EVENIMENTE VIITOARE

ALTE ARTICOLE

Vrei să primești articolele noastre direct pe mail?

Abonează-te, e gratuit!