Legea educației naționale s-a modificat! Masteratele, doctoratele și stagiile de cercetare în străinătate vor putea primi burse de la Ministerul Educației

Legea educației naționale nr. 1/2011 a fost modificată recent prin OUG 13/2023. Potrivit noii modificări legislative, Ministerul Educației poate acorda anual burse atât pentru stagii de studii universitare și postuniversitare, cât și pentru stagii universitare complete de masterat și de doctorat, pentru stagii postdoctorale și de cercetare în străinătate. În vechea reglementare, aceste burse puteau fi acordate doar pentru stagii de studii universitare și postuniversitare. Potrivit noii modificări, bursele vor putea și acordate și pentru stagii universitare complete de masterat şi de doctorat, pentru stagii postdoctorale și de cercetare în străinătate. 

Ca și în vechea reglementare, aceste burse se obțin prin concurs organizat la nivel național. În plus față de vechea reglementare, noua modificare prevede o garanție suplimentară de transparență. Astfel,  numărul, domeniile, condiţiile de finanţare şi procedura de acordare a burselor se aprobă prin ordin al ministrului educaţiei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Noile modificări au intrat în vigoare pe 24 martie 2023.

 

Vechea modificare a art. 205 alin. (10) din Legea nr. 1/2011:

   (10) Ministerul Educaţiei şi Cercetări poate acorda anual burse pentru stagii de studii universitare şi postuniversitare […]în străinătate[…] din fonduri constituite în acest scop[…]. Aceste burse se obţin prin concurs organizat la nivel naţional.[…]

Noua modificare a art. 205 alin. (10) din Legea nr. 1/2011:

 (10) Ministerul Educaţiei […]poate acorda anual burse pentru stagii de studii universitare şi postuniversitare, stagii universitare complete de masterat şi de doctorat, pentru stagii postdoctorale şi de cercetare în străinătate, din fonduri constituite în acest scop, prin hotărâre a Guvernului. Aceste burse se obţin prin concurs organizat la nivel naţional. Numărul, domeniile, condiţiile de finanţare şi procedura de acordare a burselor se aprobă prin ordin al ministrului educaţiei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

 

ALTE ARTICOLE

Vrei să primești articolele noastre direct pe mail?

Abonează-te, e gratuit!