În Monitorul Oficial nr. 601 din 20 iunie 2022 a fost publicată OUG nr. 84/2022 care introduce o serie de modificări legislative destinate să prevină situații de criză, penurii sau creșteri nejustificate ale prețurilor. Potrivit expunerii de motive, noile modificări urmăresc să asigure funcționarea pieței interne, a concurenței loiale și protecția consumatorului în circumstanțe excepționale precum stările de război, asediu, urgență și alte situații de criză stabilite prin lege.
Una dintre cele mai importante modificări legislative privește creșterea gradului de intervenție al statului român în economie. În circumstanțe excepționale (războaie, stări de urgență, alertă, etc), potrivit noii reglementări, statul român, prin Consiliul Concurenței, dobândește puteri mai mari, putând interveni în economia de piață liberă și în funcționarea pieței interne. În mod normal, economia liberă se bazează interacțiunea dintre cerere și ofertă. Potrivit noilor modificări la Legea nr. 11/1991, în circumstanțe excepționale (războaie, stări de urgență, alertă, etc), anumite categorii de produse catalogate cu risc speculativ prin hotărâre de guvern au un regim diferit. Astfel, în privința acestor produse, întreprinderile nu au voie să:
a) practice prețuri nejustificat de mari;
b) limiteze în mod nejustificat producția sau vânzarea; și
c) acumuleze mărfuri de pe piața externă sau internă în scopul creării unui deficit pe piața românească și revânzării lor ulterioare la un preț crescut în mod nejustificat.
Întreprinderile sau persoanele fizice care încalcă aceste norme riscă amenzi contravenționale. Amenzile sunt aplicate de Consiliul Concurenței și se situează între 50.000 – 500.000 lei pentru persoane juridice și 5.500 -11.000 lei pentru persoane fizice. Limitele amenzilor vor putea fi actualizate cu rata inflației, prin hotărâre de guvern. Deciziile de sancționare pot fi contestate la Judecătoria Sector 1 București, în termen de 15 zile de la comunicare.
Persoanele fizice sau juridice prejudiciate de faptele anticoncurențiale se pot adresa direct instanțelor de judecată pentru a solicita încetarea practicilor de concurență neloială sau pentru a obține acoperirea prejudiciilor cauzate prin respectivele practici anticoncurențiale. Pentru aceste acțiuni nu este necesară parcurgerea vreunei formalități prealabile în fața Consiliului Concurenței. Instanța competentă este tribunalul de la locul de unde s-a săvârșit fapta sau tribunalul de la sediul sau domiciliul pârâtului.
Av. Ruxandra SAVA
av.ruxandra.sava@gmail.com