Legea audiovizualului va reglementa internetul. Care sunt noile reguli?

Legea audiovizualului se va modifica în perioada următoare pentru a transpune o directivă a Uniunii Europene, Directiva 1808/2018. Una dintre modificările introduse de această directivă se referă la reglementarea platformelor de partajare a materialelor video pentru protecția persoanelor și, mai ales, pentru protecția minorilor.

Această directivă prevede faptul că este necesar ca legea audiovizualului să reglementeze și internetul deoarece conținutul video online a devenit tot mai important. Prin urmare, este nevoie de un cadru juridic nou și actualizat pentru a se asigura protecția consumatorilor și competitivitatea.

Cum se va schimba legea audiovizualului pentru a reglementa internetul?

Furnizorii de platforme digitale vor fi obligați să ia măsuri corespunzătoare pentru a proteja:

a) minorii de conținutul care le poate afecta dezvoltarea psihică, fizică sau morală;

b) publicul larg de conținutul care incită la ură sau la violență;

c) publicul larg la instigarea la săvârșirea infracțiunilor de terorism.

KIT GDPR Premium

 

Toate comunicările comerciale vor trebui să respecte cerințele legale, printre care să fie recunoscute ca atare, să nu fie subliminale, să nu dăuneze sănătății, siguranței sau protecției mediului, să respecte demnitatea umană, să nu afecteze minorii. Mai mult, având în vedere că reclamele pe internet sunt personalizate pe profilul utilizatorului, modificările care se vor aduce la legea audiovizualului, vor interzice în mod expres prelucrarea datelor cu caracter personal ale minorilor în scopuri comerciale precum marketing-ul direct, crearea de profiluri și publicitatea realizată în funcție de comportamentul minorului online.

Toți furnizorii de platforme digitale din Europa vor trebui să respecte legea audiovizualului. Ei vor trebui să adopte o serie de măsuri pentru conformarea cu legislația, printre care includerea cerințelor obligatorii în termeni și condiții, instituirea unor mecanisme pentru raportarea conținutului ilicit său vătămător, instituirea unor mecanisme pentru verificarea vârstei utilizatorilor, furnizarea unor sisteme de control parental.

 

Te-ar putea interesa și:

ALTE ARTICOLE

Vrei să primești articolele noastre direct pe mail?

Abonează-te, e gratuit!