Instagram a primit o amendă-record. 405 milioane de euro pentru gestionarea neadecvată a conturilor copiilor

Instagram a primit o amendă-record de 405 milioane de EURO pentru nerespectarea Regulamentului General privind Protecția Datelor (GDPR). Investigația a fost desfășurată de către Autoritatea de Supraveghere a Protecției Datelor din Irlanda, țara în care compania Meta are sediul principal în Uniunea Europeană.

Codul sursă dezvăluia datele de contact ale conturilor de business

Investigația a pornit la notificarea unei persoane fizice (David Stier). Acesta a raportat că în perioada 29 octombrie 2018 și 1 martie 2019 Facebook a dezvăluit datele a aproape 20% dintre utilizatori Instagram prin includerea numerelor de telefon și a adreselor de e-mail în codul sursă HTML a versiunii web a profilurilor de Instagram. Domnul Stier a raportat că o parte dintre utilizatori avea sub 18 ani. Ca urmare a investigației desfășurate, s-a constat că era vorba despre conturi de business (profesionale) care fuseseră inițial conturi personale. Astfel, atunci când un utilizator de Facebook migra de la un cont personal la un cont profesional, datele sale de contact (numărul de telefon și adresa de e-mail) deveneau publice by default.

Funcția „Public-by-default” nu respectă legislația confidențialității

Autoritatea de supraveghere din Irlanda a desfășurat o amplă investigație a platformei Instagram și a constat că societatea Meta a încălcat mai multe texte de lege privind protecția datelor cu caracter personal. Autoritatea care a aplicat amenda a observat că profilurile de Instagram ale copiilor „public-by-default” nu respectă normele de confidențialitate din UE deoarece un profil „public-by-default” prezintă riscuri ridicate pentru viața privată a copiilor în mediul online. Meta a fost sancționată și pentru faptul că a dezvăluit în mod public adresele de e-mail și numerele de telefon ale copiilor care utilizau conturile de business Instagram. În plus, conform deciziei autorității din Irlanda, compania Meta nu a fost suficient de transparentă față de copii cu privire la existența funcției „public-by-default”. Autoritatea a observat că nu era suficient de clar pentru copii ce anume înseamnă funcția „public-by-default” și care sunt riscurile pe care le poate genera o expunere publică a profilurilor de Instagram pe WWW.

Citește decizia integrală accesând acest link.

Av. Ruxandra SAVA

Image by natanaelginting on Freepik

ALTE ARTICOLE

Vrei să primești articolele noastre direct pe mail?

Abonează-te, e gratuit!