CEPD: Măsurile de supraveghere pentru combaterea spălării banilor trebuie să respecte protecția datelor

Comitetul European pentru Protecția Datelor (CEPD) a publicat luna aceasta o declarație prin intermediul căreia subliniază faptul că legislația pentru combaterea spălării banilor trebuie să respecte dreptul la viață privată și dreptul la protecția datelor personale. Redăm mai jos un extras din declarația CEPD:

„În acest context, CEPD subliniază că actualizarea cadrului de combatere a spălării banilor nu se poate realiza fără o revizuire a relației dintre măsurile de combatere a spălării banilor și  drepturilor la viață privată și la protecția datelor. În această discuție, relevanța și acuratețea datelor colectate joacă un rol primordial.

CEPD consideră că este extrem de important ca măsurile de combatere a spălării banilor să fie compatibile cu drepturile la viață privată și la protecția datelor consacrate la articolele 7 și 8 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, cu principiile necesității unor astfel de măsuri într-o societate democratică și cu proporționalitatea acestora, precum și cu jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene. Prin urmare, CEPD solicită Comisiei Europene să fie asociată procesului de elaborare a oricărei noi legislații privind combaterea spălării banilor în stadiile incipiente, în vederea furnizării de consiliere juridică cu privire la unele aspecte-cheie din perspectiva protecției datelor, fără a aduce atingere consultării Comisiei Europene în conformitate cu articolul 42 din Regulamentul 2018/1725 într-o etapă ulterioară.

CEPD este, de asemenea, pregătit să contribuie la discuțiile din cadrul Consiliului UE și al Parlamentului European în timpul procesului legislativ. În viitor, CEPD este pregătit să fie implicat și consultat în timp util de către orice organisme de reglementare europene sau internaționale sau organisme de standardizare, ar fi Grupul de acțiune financiară, prezidat în prezent de un stat membru al UE, înainte de a emite revizuirea recomandărilor lor.”

KIT GDPR Premium

 

[Conținutul prezentului articol nu reprezintă o consultație juridică în temeiul Legii nr. 51/1995 privind organizarea și exercitarea profesiei de avocat, iar site-ul nu își asumă răspunderea pentru conținutul publicat de autori, editori și colaboratori.]

ALTE ARTICOLE

Vrei să primești articolele noastre direct pe mail?

Abonează-te, e gratuit!