Utilizatorii vor putea plăti pentru Facebook și Instagram dacă nu mai doresc să li se afișeze reclame

În ultimul an, compania a primit de la autoritățile privind protecția datelor interdicții privind afișarea de publicitate comportamentală (reclame personalizate) utilizatorilor de internet. Ca urmare a acestor interdicții, Meta ne va oferi posibilitatea de a folosi Facebook și Instagram fără reclame, în schimbul unui abonament de 12 euro/lună pentru iOS/Android și 9.99 euro/lună pentru web. Conform comunicatului de presă al companiei Meta, alternativ, utilizatorii pot continua să folosească aceste servicii gratuit, vizualizând reclame care sunt relevante pentru ei. Compania Meta afirmă și următoarele:

„Credem într-un internet gratuit, susținut de publicitate – și vom continua să oferim acces gratuit la produsele și serviciile noastre personalizate, indiferent de venit. Indiferent dacă oamenii aleg să utilizeze produsele noastre gratuit cu reclame sau să se aboneze pentru a nu mai vedea reclame, ne angajăm să păstrăm informațiile personale ale utilizatorilor în siguranță și private, în conformitate cu propriile noastre politici, precum și cu Regulamentul General privind Protecția Datelor (GDPR) al UE”.

Cu câteva zile înainte de acest anunț oficial al companiei Meta, pe 27 octombrie 2023, Comitetul European pentru Protecția Datelor (CEPD) a adoptat o decizie prin care a interzis companiei Meta să prelucreze datele cu caracter personal ale utilizatorilor în scopuri de publicitate comportamentală. Decizia se aplică în toată Uniunea Europeană (și în S.E.E. – Spațiul Economic European). Decizia a fost luată deoarece, conform CEPD, prelucrarea datelor utilizatorilor pe Facebook și Instagram în scopuri de publicitate comportamentală este ilegală, neavând un temei legal. Președintele EDPB, Anu Talus, a declarat „Este timpul ca Meta să își aducă prelucrarea în conformitate și să oprească prelucrarea ilegală.”

 

 

Te-ar putea interesa și: 

ALTE ARTICOLE

Vrei să primești articolele noastre direct pe mail?

Abonează-te, e gratuit!