Depresia postnatală, în atenția legislației privind protecția sănătății mintale

Legislația privind protecția sănătății mintale a fost modificată recent. Noile modificări ale Legii sănătăţii mintale şi a protecţiei persoanelor cu tulburări psihice nr. 487/2002 introduc măsuri privind conștientizarea și combaterea depresiei postnatale.

O primă modificare se referă la introducerea programului „Săptămâna conştientizării depresiei postpartum”, perioadă ce va fi marcată în fiecare an, cu o săptămână înainte de data de 1 octombrie – Ziua europeană de combatere a depresiei.

De asemenea, mamele aflate în perioada post-partum au fost incluse pe lista grupurilor de persoane care vor beneficia de programe ştiinţifice, medicale, educaţionale şi sociale.

Pentru a preveni depresia postnatală, Ministerul Sănătăţii, Academia de Ştiinţe Medicale şi institutele de sănătate publică vor trebui să stabilească măsuri specifice de identificare a factorilor de risc biologic, psihologic şi social. 

Totodată, Ministerul Sănătății va trebui să elaboreze norme pentru depistarea precoce a acestei tulburări şi de restabilire cât mai rapidă a sănătăţii, exercitând totodată şi controlul respectării acestora.

 

Noile modificări legislative vor intra în vigoare pe 2 aprilie 2023.

ALTE ARTICOLE

Vrei să primești articolele noastre direct pe mail?

Abonează-te, e gratuit!