Potrivit unei modificări recente a Legii nr. 205/2004 privind protecția animalelor, crescătorii de animale care despart puii de mamă în vederea comercializării săvârșesc o infracțiune care este pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. Mai mult, se va aplica și măsura confiscării animalelor. Prin confiscare, animalele vor fi plasate în adăposturile de pe lângă consiliile locale. În trecut, această faptă era doar contravenție.
Noile modificări ale Legii privind protecția animalelor reprezintă o veritabilă reformă cu privire la protecția animalelor în România. Ele se aplică din data de 19 mai 2022.
Ce alte modificări au fost aduse?
Legea nr. 205/2004 s-a modificat substanțial față de vechea reglementare. O primă modificare presupune includerea distinctă a zoofiliei ca infracțiune de sine stătătoare. Potrivit noii reglementări, zoofilia se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani.
O altă modificare importantă privește introducerea „ordinului de plasare în adăpost” pentru un animal aflat într-o situație de pericol. Ordinul se emite de către Poliția Română. Potrivit noii modificări, polițiștii sunt obligați, să emită, de îndată, un astfel de ordin atunci când constată că un animal se află într-o situație de pericol.
Alte modificări privesc majorarea limitelor pedepsei pentru anumite infracțiuni. În vechea reglementare, pentru anumite infracțiuni, pedeapsa era închisoarea de la 3 luni la un an sau amenda. Prin noua reglementare, pedeapsa poate ajunge și la 7 ani închisoare. De exemplu, în vechea reglementare, uciderea unui animal era pedepsită cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. Acum, pedeapsa pentru uciderea unui animal este închisoarea de la 2 la 7 ani. Tot cu închisoare de la 2 la 7 ani se pedepsesc și schingiuirea animalelor, organizarea de lupte între animale sau cu animale și zoofilia.
Legea introduce și alte noi infracțiuni, ca de exemplu:
- despărțirea puilor de mamă mai devreme de 8 săptămâni
- folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, dacă le creează suferinţă (în trecut era doar contravenție)
- folosirea armelor cu tranchilizant asupra animalelor în alte situaţii decât pentru imobilizarea acestora (în trecut era doar contravenție)
Contravențiile care încalcă drepturile animalelor sunt și ele pedepsite mai aspru. În vechea reglementare, amenda contravențională se situa între 1.000 lei și 3.000 lei. Potrivit actualei reglementări, amenda se situează între 3.000 lei și 12.000 lei.
Cu toate acestea, legea precizează expres că legitima apărare (fapta de rănire sau de ucidere a unui animal ca reacție la atacul acestuia) și sterilizarea animalelor nu constituie infracțiune.