Cum poți descărca o copie a informațiilor tale de la Facebook și Google?

„Informaţia este sufletul tuturor afacerilor publice” – Daniel Defoe

Acest citat este edificator pentru situația actuală a informațiilor. Omenirea a fost preocupată constant de modalități de exploatare a resurselor, cele mai mari industrii din lume activând în domenii precum cel al energiei electrice sau al petrolului.

Astăzi putem spune cu certitudine că „informația” a devenit una dintre cele mai importante resurse ale omenirii. Ea poate fi cuantificată și cel mai important, ea a căpătat o valoare economică. Din aceste considerente, a fost necesar ca dobândirea și folosirea ei să capete o reglementare juridică amplă, cu titlu de exemplu în acest sens menționăm Regulamentul (UE) 679/2016 („Regulamentul General privind protecția datelor” sau „GDPR”) și Scutul de confidențialitate UE – SUA (Privacy Shield). 

Informațiile tale de la Facebook

Facebook a devenit unul dintre actorii principali ai internetului și conform Deciziei nr. 4546/2014 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție din România acesta a căpătat astfel și înțelesul de „spațiu public” . A devenit necesar ca fiecare dintre noi să poată să acceseze informațiile personale și să fie în controlul acestora. Facebook a venit cu o serie de lămuriri în acest sens și explicații pentru fiecare procedură.

În ceea ce privește Politica de utilizare a datelor, Facebook definește principalele categorii de date ce pot fi prelucrate atât de aplicație (inclusiv Messenger, Instagram) și alte produse și funcții oferite de facebook. Conform acesteia Facebook prelucrează următoarele categorii de date: „Lucruri pe care le faceți și informații pe care le furnizați dvs. și alte persoane”, „Informații despre dispozitiv” și „Informații de la parteneri”.Aceasta se poate regăsi în integralitate prin accesarea următorului link.


De asemenea, pentru
o analiză mai atentă a informațiilor prelucrate de Facebook și a celor ce pot fi descărcate din aplicație există și o secțiune dedicată special acestora.

Informațiile personale pot fi descărcate prin intermediul aplicației prin folosirea instrumentului „Descarcă informațiile”. Astfel, după accesarea panoului „Setări”, se va alege opțiunea „Informațiile tale de pe Facebook”, iar în cadrul acesteia se va regăsi instrumentul „Descarcă informațiile”. Facebook oferă câteva posibilități diferite de obținere a informațiilor, în sensul că se pot obține în integralitate sau parțial, dar și sub diferite formate. Pentru mai multe detalii puteți accesa descrierea procedeului realizată de către Facebook: 

Având în vedere contextul actual în care latura de marketing a Facebook-ului a căpătat amploare, este de o deosebită importanță să ne informăm și despre reclamele care ne sunt adresate. Facebook oferă o explicație a modului în care putem controla reclamele pe care le vedem în funcție de activitățile în afara acestuia. 

 

Te-ar putea interesa și:

 

KIT GDPR Premium

 

Informațiile tale de la Google

Astăzi cel mai mare motor de căutare din lume, Google a fost mereu preocupat de protecția datelor utilizatorilor săi și facilitarea accesului acestora la datele prelucrate. În acest sens, în cadrul companiei activează și Google Data Liberation Front, care a dezvoltat o interfață user-friendly denumită Google Takeout, logarea în cadrul acesteia având loc prin contul personal de Google. Prin intermediul acesteia se pot descărca următoarele informații și date : contactele din agendă, fișierele din Google Drive, cercurile Google Plus, toate fotografiile din Picasa Web Albums, informațiile de profil ale contului Google Plus, toate clipurile încărcate pe YouTube, blogurile Blogger, BuzZ-urile postate, feed-urile la care ne-am abonat în Google Reader, +1 pe care le-am acordat și postările din stream-ul Google Plus și multe alte informații ce pot fi regăsite prin accesarea linkului următor.

De asemenea, Google oferă posibilitatea descărcării informațiilor personale și prin intermediul secțiunii următoare, având de asemenea numeroase posibilități în ceea ce privește formatul în care informațiile urmează să fie puse la dispoziția utilizatorului și care dintre aceste informații urmează să fie preluate de către utilizator.

În cadrul Google Account Help utilizatorul mai poate lua și alte decizii în privința informațiilor personale, gestionarea acestora fiind facilitată prin interfața accesibilă la următorul link.

Pentru vizualizarea unui raport al modului în care informațiile personale sunt utilizate de către Google în funcție de fiecare aplicație din cadrul acesteia se pot urma pașii de la următorul link.

Politica de confidențialitate Google explică ce informații poate culege acesta și din ce motiv, modul în care sunt folosite și cum pot fi examinate și actualizate de către utilizator.

Cu titlu de regulă generală, actualele prevederi legale la nivelul UE prevăd faptul că utilizatorii pot solicita acces la datele cu caracter personal pe care o companie sau o organizație le deține și aveți dreptul de a obține gratuit o copie a acestor date, într-un format accesibil. Compania sau organizația ar trebui să vă răspundă în termen de o lună și este obligată să vă transmită o copie a datelor personale și orice alte informații relevante despre modul în care au fost sau sunt utilizate datele dumneavoastră.

 

Te-ar putea interesa și:

ALTE ARTICOLE

Vrei să primești articolele noastre direct pe mail?

Abonează-te, e gratuit!