CEDO: România a încălcat Convenția pentru că a condamnat un bărbat fără a examina direct probele și fără a-l audia

În cauza Stoicu împotriva României, prin hotărârea din data de 7 februarie 2023, Curtea Europeană a Drepturilor Omului („CEDO”) a condamnat România deoarece a condamnat o persoană fără a examina în mod direct probele acuzării (declarațiile a 12 martori) și fără a audia inculpatul. A fost încălcat, așadar, art. 6 din Convenție (dreptul la un proces echitabil).

Litigiul principal a vizat săvârșirea de către inculpat a unor infracțiuni de fraudare pentru obținerea unor subvenții. Inculpatul fusese achitat în primă instanță de către Tribunalul Arad. Parchetul a formulat apel. În fața Curții de Apel Timișoara, parchetul a solicitat audierea a doisprezece martori ai acuzării. Curtea de apel a respins această cerere, considerând că nu este necesară reaudierea martorilor, motivând că “nu se contestă starea de fapt reţinută de prima instanţă, nu sunt contestate declaraţiile date de cei 12 martori”.

Reclamantul s-a plâns de faptul că a fost condamnat fără o examinare directă a probelor şi fără a fi audiat, deşi fusese achitat în primă instanţă pe baza aceloraşi probe.

Potrivit CEDO, condamnarea unei persoane de către instanța de apel pe baza unei simple reinterpretări a probelor și fără o examinare directă a acestor probe nu corespunde standardelor unui proces echitabil. În plus, CEDO a considerat că instanța de apel era obligată să ia toate măsurile necesare pentru audierea inculpatului, chiar dacă acesta din urmă nu a formulat o cerere expresă prin care solicita să fie ascultat.

Reclamantul a fost despăgubit cu 4000 EURO pentru prejudiciul moral suferit.

Hotărârea în cauza Stoicu împotriva României a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 653 din 17 iulie 2023.

 

Te-ar putea interesa și: 

ALTE ARTICOLE

Vrei să primești articolele noastre direct pe mail?

Abonează-te, e gratuit!