CEDO. Moraru vs. România. MAPN a discriminat o femeie care dorea să devină doctor militar

În cauza Moraru vs. România (nr. 64480/19), prin hotărârea din 8 noiembrie 2022, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a hotărât, cu unanimitate de voturi, că au fost încălcate art. 14 și articolul 2 din Protocolul nr. 1 al Convenției, respectiv interzicerea discriminării și dreptul la educație.

Cazul a vizat o acuzație de discriminare în procedura de admitere pentru a deveni medic militar. Mai exact, în anul 2018, autoritățile române au refuzat să permită reclamantei să susțină examenul de admitere la școala medicală militară din cauza mărimii sale. Reclamanta avea o înălțime de 150 cm și cântărea 44 kg. Ministerul Apărării Naționale (MAPN) a susținut că legea impunea întregului personal militar să îndeplinească orice misiune și că acest lucru presupunea și posibilitatea de a transporta o trusă standard de soldat cu o greutate de aproximativ 57 kg.

Ce a decis Curtea?

Curtea a admis plângerea reclamantei și a hotărât că au fost încălcate art. 14 și articolul 2 din Protocolul nr. 1 al Convenției, respectiv interzicerea discriminării și dreptul la educație.

În esență, Curtea a constatat că instanțele naționale s-au bazat exclusiv pe argumentele MAPN și că nu au furnizat nicio justificare cu privire la legătura dintre dimensiunea unui candidat și puterea acestuia. În particular, instanțele naționale nu au efectuat nicio evaluare a temeiniciei afirmațiilor MAPN. În plus, instanțele naționale nu și-au bazat deciziile pe niciun studiu, cercetare sau alt tip de dovadă empirică.

 Image by nensuria on Freepik

ALTE ARTICOLE

Vrei să primești articolele noastre direct pe mail?

Abonează-te, e gratuit!