CEDO a condamnat România pentru discriminarea femeilor în privința vârstei de pensionare

La data de 20 decembrie 2022, în cauza Moraru și Marin contra României, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat România într-un caz de discriminare a femeilor în privința vârstei de pensionare.

Cauza a avut două reclamante, Liliana Moraru și Doina Marin. Cele două femei au lucrat la ANAF, respectiv la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat. Când au ajuns la vârsta de 61 de ani, ambelor femei le-au fost desființate contractele de muncă deoarece ajunseseră la vârsta de pensionare. Femeile au solicitat angajatorilor să continue să lucreze până la 65 de ani, vârsta de pensionare a bărbaților. Angajatorii au refuzat aceste solicitări. Reclamantele au mers în instanță, însă instanțele române (Curtea de Apel Galați și Curtea de Apel București) au hotărât în favoarea angajatorilor, hotărând că cele două femei trebuiau să se pensioneze la 61 de ani.

Reclamantele s-au plâns la CEDO de faptul că au fost discriminate deoarece au fost obligate să se pensioneze la vârsta de pensionare pentru femei și nu au putut să lucreze până la 65 de ani (vârsta de pensionare a bărbaților). CEDO a concluzionat că a femeile au fost discriminate pe criterii de sex, încălcându-se art. 1 din Protocolul nr.12 la Convenție.

ALTE ARTICOLE

Vrei să primești articolele noastre direct pe mail?

Abonează-te, e gratuit!