LegalUp.ro: Bună, Ioana. Mulțumim pentru oportunitatea de a ne acorda un interviu pentru publicația LegalUp.ro. Ce părere ai despre impactul COVID-19 asupra avocaturii? Încotro ne îndreptăm?
Ioana Mirea: Mulțumesc pentru invitație. Restricțiile impuse de guvern au dus la blocarea sistemului juridic și amânarea multor cauze, cu excepția celor urgente sau a unor proiecte de afaceri aflate în derulare, acest lucru fiind în detrimentul justițiabilului.
În ceea ce privește avocatura de business, deși firmele au nevoie în continuare de asistență juridică, multe dintre ele se află în imposibilitate de plată sau amână plățile pentru a putea rezista impactului.
Astfel, avocatura este impactată prin reducerea activității sau lipsa de cash flow.
Probabil, în următoarele luni vom vedea multe case de avocatură care își vor micșora echipele și se vor percepe onorarii mai mici, posibil să scadă cererea de servicii juridice.
Practic, avocații la acest moment ar trebui să se gândească la depășirea de către clienți a situației și să le ofere suportul necesar în funcție de nevoile acestora.
LegalUp.ro: Observăm că o parte din procese s-au mutat în mediul online. Ce părere ai despre această mișcare? Care ar fi pericolele digitalizării?
Ioana Mirea: După cum bine știi, susțin digitalizarea sistemului juridic, dar cu toate acestea, consider că procesul trebuie atent implementat. Trebuie avut în vedere câți dintre justițiabili au acces la internet și știu sa folosească tehnologia. Sigur că aici noi avocații le venim în ajutor și fiind în pas cu evoluția tehnologiei putem depăși această breșă.
La acest moment se judecă doar cauzele urgente, asta înseamnă că restul proceselor suferă amânări și automat au apărut întârzieri în soluționarea multor conflicte. Aici vorbim de pierderi financiare, poate, de menținerea unei situații de incertitudine. Pericolul digitalizării ar fi expunerea unor date în mediul online prin breșe de securitate și din acest motiv, măsurile de securitate trebuie foarte bine implementate.
3.Crezi că procesele online vor continua și după ce pandemia se sfârșește sau este doar o soluție temporară?
Ioana Mirea: După cum am răspuns și la întrebarea de dinainte, sper ca această criză să accelereze procesul de transformare digitală și opțiunea proceselor online.
4.Care sunt, din punctul tău de vedere, cele mai mari obstacole pe care le întâmpină un avocat în criza economică și socială COVID-19?
Ioana Mirea: Din fericire pentru profesia noastră, întotdeauna este nevoie de sfatul unui avocat. Cu toate acestea, activitatea multor avocați a fost restrânsă afectându-le încasările, poate chiar baza de clienți.
5.Crezi că această situație prezintă oportunități pentru avocatură? Dacă da, care ar fi acelea?
Ioana Mirea: În momente de criză se nasc și idei inovatoare care schimbă lumeă. Cred că poate fi un exercițiu de adaptabilitate și creație pentru noi toți. Mai mult ca oricând, avocatul trebuie să găsească soluții pentru a fi în permanență în contact cu clienții săi și pentru a le fi alături, indiferent dacă asta presupune un efort dublu pentru un onorariu mai mic. Ne-am mutat munca și întălnirile în online – că vorbim de clienți sau instituțiile statului . Să recunoaștem că asta ne salvează mult timp.
6.Cât de importante sunt azi cuvinte precum „concurență loială”, „solidaritate” și „confraternitate”?
Ioana Mirea: Este nevoie să ne concentrăm pe continuitate, să lucrăm împreună, să ne ajutăm. Cooperarea ne va aduce siguranță și puterea de a depăși cu bine pandemia și eventual, criza economică care va urma. Concurența loială presupune să respectăm regulile în materie de publicitate, de onorarii rezonabile în acord cu prețul de piață. Confraternitate pentru mine înseamnă să ajutăm colegii aflați în nevoie sau dificultate, să acționăm în interesul profesiei.
7.Care este părerea ta despre indemnizația oferită de stat avocaților aflați în dificultate?
Ioana Mirea: Mă bucur că s-a revenit asupra OUG nr. 30/2020 și astfel au fost incluși și avocații în categoria persoanelor care pot beneficia de indemnizația prevăzută în ordonanță. Este o formă de protecție binevenită pentru cei aflați în dificultate.
8.Un mesaj pentru confrați.
Ioana Mirea: Împreună vom trece mai ușor peste aceste momente!
Ioana Mirea este avocat în Baroul Bucuresti din 2009, vorbeste la nivel avansat engleza si franceza, iar experienta acumulata o recomanda pe drept comercial, dreptul proprietatii intelectuale, energie electrica si gaze naturale, data protection si privacy.
LegalUp.ro este o publicație independentă. LegalUp.ro nu își asumă niciun fel de răspundere pentru opiniile exprimate de profesioniștii intervievați. LegalUp.ro încurajează dreptul la exprimare al oricărui avocat înscris în Tabloul Avocaților cu respectarea standardelor unei exprimări elegante în mediul online, cu respectarea confraternității și a respectului reciproc între avocați și cu respectarea prevederilor Legii nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat și Statutul profesiei de avocat. Dacă dorești să exprimi o opinie față de subiectele de mai sus, ne poți scrie la adresa ruxandra.sava@legalup.ro.