COVID-19. Ce consecințe are distanțarea socială asupra sănătății psihice și fizice
Omul este un animal social, iar experții spun, potrivit Insider  că distanțarea socială are un impact uriaș asupra sănătății noastre fizice și psihice.

Pentru a preveni expansiunea pandemiei COVID-19 este recomandat să practicăm distanțarea socială, ceea ce înseamnă să nu ne apropiem mai mult de doi metri față de ceilalți stai față de ceilalți. Mai mult, persoanelor care au fost potențial expuse la coronavirus li se impune carantină la domiciliu cel puțin 14 zile.

Distanțarea socială ar putea avea efecte negative asupra sănății psihice și fizice

Oamenii sunt animale sociale, iar distanțarea socială poate avea un impact mare asupra sănătății noastre, spune Zlatin Ivanov, MD, un psihiatru cu sediul în New York.

„Toate sistemele noastre, inclusiv sociale, psihologice și biologice, s-au dezvoltat în jurul grupurilor sociale și interacțiunii dintre oameni”, spune Ivanov. „Distanțarea socială în majoritatea cazurilor ar aduce efectul negativ al singurătății, al anxietății și uneori al depresiei”.

Potrivit Insider, distanțarea socială este greu de definit, dar ceea ce contează cel mai mult este dacă o persoană se simte singură sau nu, iar ea poate avea efecte negative atât asupra sănătății mintale, cât și asupra sănătății fizice. De exemplu, un studiu atestă faptul că distanțarea socială este asociată cu depresia, declinul cognitiv, tulburările de inimă și un sistem imunitar slăbit. În plus, un studiu a descoperit că singurătatea poate duce la creșterea cu 30% a riscului de boali asociate. Autorii studiului sugerează că acest lucru se datorează nivelului mai ridicat de stres, somn slab și obiceiuri de viață nesănătoase – care sunt mai susceptibile să apară cu o interacțiune socială și cu o responsabilitate mai redusă.

„Cu cât perioada de izolare este mai lungă, cu atât devine mai probabil ca individul să prezinte semne de anxietate, singurătate și depresie și alte afecțiuni mintale”, spune psihiatrul Ivanov.

Distanțarea socială. Cum îți păstrezi sănătatea mentală 

Potrivit Insider, multe studii despre efectele negative ale izolării au privit persoane care nu pot sau nu au voie să comunice cu ceilalți (de exemplu persoanele din închisoare). Dar nu este cazul coronavirusului, unde milioane de oameni sunt izolați fizic, dar pot încă să țină legătura prin intermediul tehnologiei.

Un mod important de a vă proteja sănătatea mentală în timpul izolării sociale este continuarea comunicării cu cei pe care îi iubiți, folosind tehnologii de video-call. De asemenea, Ivanov recomandă următoarele:

  • Exercițiile fizice. Exercițiul fizic este un reductor de stres bine documentat. Crește endorfinele (substanțele fericirii) și scade hormonii de stres, inclusiv cortizolul și adrenalina. Chiar și în timpul izolării sociale, puteți face exerciții acasă urmărind antrenamente pe internet sau abonându-vă la un program de fitness online. Pe Youtube există antrenamente gratuite.
  • Meditația. Cercetările au descoperit că meditația poate reduce anxietatea și depresia. Un studiu din 2019 despre aplicațiile de meditație mobilă a descoperit că 10 minute pe zi de meditație i-au făcut pe studenți să se simtă mai puțin deprimați și mai rezistenți. Cu cât au folosit aplicațiile mai mult timp, cu atât rezultatele au fost mai puternice.
  • Găsește un hobby. Distanțarea socială nu ar trebui să te îndepărteze de activitățile care te pasionează. Pictează, dansează, citește. Sau lansează un blog. Fă ceva creativ. Lansează o afacere online. Potrivit cărții „Authentic Happiness” de Martin E.P. Seligman, activitățile creative și care necesită un efort au un efect mai bun asupra stării noastre de spirit decât activitățile care nu necesită efort precum privitul la TV-ul sau urmăritul de seriale.
  • Rămâi conectat online cu oamenii dragi (prieteni, familie), cu colegii de muncă. Înscrie-te pe grupuri, urmărește forumuri. Organizează întâlniri cu prietenii pe Zoom etc. Distanțarea socială trebuie să fie doar fizică, nu și online. Oferă suport și primește suport și exersează toleranța. Mulți oameni în perioada au momente proaste și este important să treci cu vederea și să nu pierzi prieteni din cauza unui virus.
  • Rămâi pozitiv și conectează-te cu oameni pozitivi. Nu are rost să te cerți sau să exersezi hate-speech-ul online deoarece, pe termen lung, această activitate îți face mai mult rău decât bine. Dacă izolarea te-a făcut să spui ceva nepotrivit familiei sau prietenilor, cere-ți scuze cât mai curând pentru că în perioada asta relațiile sunt cele mai importante.
  • Cere ajutor. În perioada asta sunt foarte multe programe de voluntariat care ajută pe cei aflați în nevoie (de la psihologi care oferă consultații gratuite până la livratori de bunuri și alimente). Cere suport familiei și prietenilor. Dacă recunoști că ai nevoie de ajutor, cineva ți-l va oferi.

Iarba nu e mai verde în curtea vecinului. O cușcă de aur rămâne tot o cușcă, iar banii nu mai înseamnă aproape nimic. Dacă ești singur, prietenul/prietena cu partener/ă are provocări în cuplu și teste de trecut. Dacă ești izolat în cuplu, prietenul/prietena singur/ă are probleme cu singurătatea. E cam același lucru, depinde cum privești lucrurile. De ce nu ai privi distanțarea socială și ca pe oportunitate? Dacă ești singur, să te descoperi mai bine. Iar dacă ești cuplat/ă, o oportunitate să îți sedimentezi relația.

Gabriel Garcia Marquez, în romanul „Dragostea în vremea holerei” scria în stilul realismului magic:

„A fost momentul în care s-au iubit cel mai bine, fără grabă sau exces, când amândoi au fost cel mai conștienți și recunoscători pentru victoriile lor incredibile asupra adversității. Viața avea să le prezinte în continuare și alte trasee muritoare, desigur. Dar ele nu mai contau: ei erau deja pe celălalt mal.“

Poate că realitatea, oricât ar fi de dură, este, în cele din urmă, magică.

Peace & Love.

Just be Alive. Stay Strong.
ALTE ARTICOLE

Vrei să primești articolele noastre direct pe mail?

Abonează-te, e gratuit!