AEPD deschide investigație cu privire la Microsoft și Amazon: sunt vizate transferurile de date post-Schrems

Autoritatea Europeană privind Protecția Datelor (AEPD) a deschis în luna mai 2021 două investigații cu privire la utilizarea serviciilor Microsoft și Amazon. Una dintre investigații privește utilizarea de către instituțiile, organismele și agențiile Uniunii a serviciilor cloud furnizate de Amazon Web Services. Cea de-a doua investigație privește utilizarea pachetului Microsoft Office 365 de către Comisia Europeană.

Aceste investigații fac parte din strategia AEPD ca instituțiile Uniunii să respecte hotărârea CJUE „Schrems II”, astfel încât transferurile internaționale în curs și viitoare să fie efectuate în conformitate cu legislația UE privind protecția datelor. Potrivit acestei strategii, AEPD a solicitat către instituțiile, organismele și agențiile Uniunii să raporteze transferurile de date către state din afara Uniunii Europene. Analiza AEPD arată că există transferuri de date în afara Uniunii atunci când se utilizează furnizori mari de servicii.

Wojciech Wiewiórowski, AEPD: “În urma raportării realizate de instituțiile și organismele UE, am identificat anumite tipuri de contracte care necesită o atenție deosebită și, de aceea, am decis să începem aceste două investigații. Sunt conștient de faptul aceste contracte au fost semnate la începutul anului 2020 înainte de hotărârea “Schrems II” și că atât Amazon, cât și Microsoft au anunțat noi măsuri cu scopul de a se alinia la hotărâre. Cu toate acestea, este posibil ca aceste măsuri anunțate să nu fie suficiente pentru a asigura respectarea deplină a legislației UE privind protecția datelor, fiind necesară o investigație adecvată”.

Investigațiile fac parte dintr-o cooperare continuă între AEPD și instituțiile, organismele și agențiile UE cu privire la asigurarea unui nivel ridicat de protecție a datelor personale.

Wojciech Wiewiórowski, AEPD: Instituțiile, organismele și agențiile UE – la fel ca orice alte entități din UE/SEE – sunt dependente de un număr limitat de mari furnizori. Prin intermediul acestor investigații, AEPD urmărește să ajute instituțiile, organismele și agențiile UE să își îmbunătățească procesul de conformitate privind protecția datelor atunci când negociază contracte cu furnizorii lor de servicii”.

Sursa aici

ALTE ARTICOLE

Vrei să primești articolele noastre direct pe mail?

Abonează-te, e gratuit!