Prin sentința penală nr. 106 din 24 octombrie 2017, Tribunalul Călărași a condamnat un bărbat la pedeapsa închisorii de 2 ani cu executare pentru că a accesat contul de Facebook al fostei concubine și pentru că a citit mesajele conținute pe acel cont. Bărbatul a fost condamnat pentru infracțiunea de acces ilegal la un sistem informatic, faptă prevăzută și incriminată de art. 360 din Codul Penal.
Instanța a reținut că deși inculpatul și persoana vătămată (fosta concubină) s-au separat, atât în fapt cât și în drept, începând din luna septembrie 2012 până în anul 2014, în mod repetat, inculpatul C a accesat, fără permisiunea fostei concubine, contul creat pe rețeaua de socializare „Facebook” în scopul de a obține date referitoare la conversațiile private purtate de aceasta cu alți utilizatori ai platformei.
În această modalitate, inculpatul și-a creat un acces direct la conversațiile purtate pe rețeaua de socializare „Facebook” de persoana vătămată cu diferite persoane din anturajul său, fiind interesat în special de conținutul conversațiilor purtate cu fratele acesteia, dar și cu diferiți bărbați, cu care aceasta dezvoltase niște relații sentimentale.
Prin toamna anului 2014, fiind deranjat de conținutul unor conversații purtate de persoana vătămată cu fratele acesteia de pe contul său de „Facebook”, dar și cu alți bărbați, inculpatul a salvat conversațiile pe care le-a interceptat. Apoi, considerând că fratele său o influențează pe persoana vătămată într-un sens negativ, inculpatul i-a trimis acestuia câteva dintre conversațiile salvate. În acest mod, persoana vătămată, fiind avizată de fratele său, a realizat faptul că fostul său concubin i-a urmărit toate discuțiile private accesându-i fără drept contul de „Facebook”. Urmare a acestor evenimente, persoana vătămată și-a modificat parola de acces și, la data de 30.12.2014 a formulat plângere penală împotriva inculpatului, învederând faptul că acesta i-a „spart contul de Facebook”.
Tribunalul Călărași a apreciat că faptele inculpatului care, în perioada 2012-2014, în mod repetat și în baza aceleiași rezoluțiuni infracționale, a accesat, fără acordul titularului de drept, contul de „Facebook” asociat e-mailului persoanei vătămate, în scopul de a obține date referitoare la conversațiile purtate de aceasta cu alți utilizatori ai platformei, deschizând conținutul mai multor conversații tip corespondență electronică stocate în secțiunea de mesaje private a contului, întrunesc elementele constitutive ale infracțiunii de „acces ilegal la un sistem informatic”, prev. de art. 360 alin. 1, 2 și 3 din Codul Penal.
Atunci când a decis aplicarea unei pedepse în regim de detenție, instanța a ținut cont de faptul că activitatea infracțională s-a desfășurat pe o perioadă relativ mare de timp (2012-2014).
Hotărârea poate fi citită în integralitate aici.
Photo by Solen Feyissa on Unsplash