1. Mândrie și Prejudecată – Jane Austen
„Orgoliul şi mândria sunt noţiuni opuse, deşi unii le întrebuinţează cu acelaşi înţeles. Mândria este o caracteristică a firii noastre, pe când orgoliul ţine de impresia pe care am dori s-o creăm în jurul nostru.”
Un roman clasic al literaturii universale ce ne arată cât de des cădem în capcană aparențelor și cât de înșelătoare pot fi acestea.
Acțiunea romanului debutează cu discuția dintre soții Bennet despre închirierea proprietății Netherfield Park, de către un tânăr putred de bogat numit Bingley. Doamna Bennet consideră că mutarea domnului Bingley reprezintă o șansă ce nu poate să-i scape printre degete: aceea de a-și căsători una dintre cele 5 fete. Aceasta „era o femeie cu o inteligenţă redusă, prea puţine cunoştinţe şi o dispoziţie instabilă” iar „scopul vieţii sale era să-şi mărite fetele.”
Domnul Bingley organizează un bal la care participă și bunul său prieten Darcy. În cadrul acestuia, domnul Bingley se atașează de fata cea mare a soților Bennet- Jane. Pentru a nu-și vedea prietenul singur domnul Bennet îl sfătuiește să o invite pe Elizabeth la dans. Acesta refuză considerând-o: „acceptabilă, dar nu destul de frumoasă ca să mă tenteze pe mine şi, în momentul de faţă, nu am poftă să dau atenţie tinerelor domnişoare neglijate de alţi bărbaţi.”
Auzind discuția dintre cei doi Elizabeth nu va avea sentimente prea cordiale „aş putea foarte uşor să iert mîndria lui, dacă n-ar fi călcat-o în picioare pe a mea.” pentru domnul Darcy. Totuși vorba aceea: de la ură la iubire nu este decât un singur pas.
Dialogul dintre cei doi alimentat de mândria domnului Darcy și prejudecățile lui Elizabeth, cu replici acide dar inteligente fac deliciul operei:
„- Atunci, remarcă Elizabeth, desigur că ideea dumneavoastră despre o femeie desăvîrşită este foarte cuprinzătoare.
― Da! Foarte cuprinzătoare! repetă Darcy.
― Trebuie să posede într-adevăr toate aceste însuşiri, confirmă Darcy; şi la acestea toate, mai trebuie totuşi să adauge încă ceva şi mai esenţial ― îmbogăţirea minţii sale printr-o lectură neîntreruptă.
― Nu mă miră faptul că nu cunoaşteţi decît şase femei desăvîrşite. În aceste condiţii, m-ar mira să cunoaşteţi măcar una.”
Noile întâlniri cu domnul Darcy îi schimbă percepția tinerei Elizabeth „Cât de josnic m-am purtat- exclamă ea- eu care mă prețuiam pentru intuiția mea.” Vor reuși cei doi să treacă peste mândrie și prejudecăți pentru a fi împreună?
2. Aleea cu licurici- Kristin Hannah
„Cea mai bună oglindă este un vechi prieten.”
George Herbert
O secundă, un minut, o oră pot schimba atât de multe în viața unui om. Asta s-a întâmplat și în cazul lui Kate Mularkey, o fată timidă, „condamnată să fie veșnic o ființă obișnuită”cu familie iubitoare și având drept cele mai bune prietene- cărțile.
Așteptând autobuzul școlii o observă pe „fata cu înfățișarea cea mai grozavă din lume.” Tallulah Hart (Tully), este opusul lui Kate- îndrăzneață, plină de strălucire, „diferită la modul îndrăzneț și insolent; mai deșteaptă, cumva, decât oricine altcineva.”
La început, interacțiunea dintre cele două este limitată „așteptau în stația de autobuz una lângă cealaltă și totuși la lumi distanță între ele” până când o seară, ca oricare alta, avea să unească pentru totdeauna destinele celor două fete.
Tully descoperă cum cea mai urâtă noapte din viața ei devine cea mai frumoasă. Întoarsă de la prima ei petrecere din liceu, cu inima și sufletul făcut țăndări este consolată de fata din vecini- Kate. Din acea noapte aveau să devină cele mai bune prietene: „Tu și eu împotriva lumii. Cele mai bune prietene de-a pururi.”
Kate și Tully, cunoscute ca fetele de pe Aleea cu licurici deveniseră pur și simplu inseparabile. Dar oare acea promisiune – „cele mai bune prietene pe vecie” făcută în acea seară pe Aleea cu licurici va dăinui pentru totdeauna?
Romanul urmărește viețile celor două fete, speranțele și visele acestora, constituind o adevărată lecție de viață. Peripețiile și evenimentele tragice prin care cele două fete trec vor dezvălui cititorului dacă acea promisiune a fost încălcată sau nu.
3. Aventurile lui Sherlock Holmes- Arthur Conan Doyle
„Un om ar trebui să stocheze în minte tot ceea ce i-ar putea folosi, iar restul să-l depoziteze în bibliotecă de unde îl poate lua dacă are nevoie de el.”
Toată lumea a auzit măcar o dată de inegalabilul și misteriosul detectiv Sherlock Holmes care nu lasă niciun mister neelucidat. Aventurile lui Sherlock Holmes reprezintă o serie de 12 povestiri care te vor ține cu sufletul la gură.
Romanul debutează cu povestea Scandal în Boemia. Ceea ce se dorea a fi o seară liniștită alături de bunul său prieten Watson este tulburată de apariția unui bilet, învăluit de mister: „În această seară, la opt fără un sfert, veți primi vizita unui domn care dorește să vă consulte într-o problemă urgentă. Fiți acasă la ora menționată și n-o luați în nume de rău dacă musafirul dumneavoastră va purta mască.”
Înzestrat cu un spirit de observație aparte Sherlock își dă seama că misteriosul musafir este însuși Wilhelm Gottsreich Sigismond von Ormstein, mare duce de Cassel-Felstein și rege moștenitor al Boemiei.
Acesta urma să se căsătorească cu Clotilde Lothman von Saxe-Meningen, cea de-a doua fiică a regelui Scandinaviei. Cu toate acestea, căsătoria sa, era amenințată de Irene Adler, primadonă a Operei Imperiale din Varșovia.
Irene îl amenință pe rege că va trimite o fotografie cu ei doi în ziua în care acesta își va anunța logodna. Irene este dispusă să își ducă planul la capăt după cu subliniază și regele: „Nu o cunoașteți, dar are o inimă de piatră. Are chipul celei mai frumoase dintre femei și mintea celui mai hotărât dintre bărbați.”
Oare va reuși Sherlock să recupereze fotografia iar regele Boemiei să se căsătorească cu prințesa Scandinaviei? Intriga povestirilor, treseul parcurs de Sherlock și finalul neașteptat al acestora nu te vor lăsa să te dezlipești de carte.
4. Umbra vîntului- Carlos Ruiz Zafón
„Timpul trece cu atât mai grabnic cu cât e mai gol. Vieţile lipsite de semnificaţie ocolesc pe departe, asemenea unor trenuri ce nu opresc în gară.”
Umbra vîntului de Carlos Ruiz Zafón este primul volum din tetralogia „Cimitirul cărților uitate” devenită o senzaţie literară la nivel mondial. Iată doar câteva aprecieri:
„Un roman de primă mînă, plin de capcane, de intrigi care se desfac unele din altele” ( Stephen King)
„O aventură fantastică, un roman scris parcă de Jorge Luis Borges în stilul Numele trandafirului. Zafón are grijă să dozeze iubirea, magicul, crimele și nebunia încît să-l captiveze pînă și pe cititorul cel mai sceptic. Diabolic de bun.” (Elle)
Acțiunea se petrece într-o Barcelonă măcinată de conflicte, mai exact în vara anului 1945. Facem cunoștință cu domnul Sempere, proprietar al unui anticariat din oraș ce își duce fiul la Cimitirul Cărților Uitate, o clădire ce părea a fi „ cadavrul părăsit al unui palat sau un muzeu de ecouri și de umbre.”
Domnul Sempere îi explică fiului său Daniel, importanța și misterul acestui loc: „ Locul ăsta e un mister, Daniel, un sanctuar. Fiecare carte, fiecare tom pe care-l vezi are suflet. Sufletul celui care l-a scris și sufletul celor care l-au citit, l-au trăit și l-au visat.”
Conform tradiției cel care vizitează pentru prima dată acest loca alege o carte „asigurîndu-se că nu va dispărea niciodată, că va rămîne vie pentru totdeauna.” Asemenea unui copil curios, Daniel explorează Cimitirul Cărților Uitate pentru a alege cartea ce avea să o adopte. Ochii i se opresc asupra unei cărți „legată în piele de culoarea vinului.” Alegerea sau poate destinul „poate că a fost un gînd, poate că hazardul sau ruda sa ilustră, destinul” îl fac pe Daniel să aleagă o carte cu un titlu și un autor necunoscut- Umbra vîntului de Julián Carax.
Între adolescent și carte se naște o relație cu totul aparte, conducându-l spre situații cu totul neprevăzute: de la rezolvarea misterului uneia dintre cele mai frumoase și sângeroase povești de dragoste la protejarea cărții de către un necunoscut ce dorea să ardă orice scriere a lui ulián Carax.
Vi s-a întâmplat să citiți și să nu vă puteți opri? Mie da cu această serie.
5. Înainte să te cunosc- Jojo Moyes
„N-ai decât o singură viaţă. E datoria ta s-o trăieşti cât mai din plin.”
Romanul debutează aducând-o în prim plan pe Louisa Clark ( Lou), o tânără visătoare, ce lucrează într-o cafenea. Ajunsă șomeră și cu o familie care are nevoie de ea își caută de lucru.
Găsește un loc de muncă care spre surprinderea ei, deși nu este calificată este angajată. Aceasta trebuie să aibă grijă de un tânăr imobilizat la pat -Will Traynor. Accidentul rutier îi schimbă complet viața lui Will Traynor, transformându-l din tânărul aventurier „într-o fotografie, el era pe o pârtie de schi[ …] în alta, un bărbat care putea fi Will se afla într-un peisaj ca de junglă.” într-un tânăr ursuz, lipsit de dorința de a trăi.
La început Will nu îi face viața pre ușoară lui Lou „Dar, o, Doamne, el era atât de crud cu mine! La tot ce spuneam avea un răspuns repezit și sarcastic.” Prin veselia ei caracteristică, Lou încetul cu încetul sparge carapacea lui Will, ajungând să aibă sentimente puternice pentru acesta.
Sentimentele devin reciproce „Au fost cele mai frumoase șase luni din viață mea[…] Ai să râzi, Clark, dar și din viața mea.” Cu toate acestea Will are de făcut o alegere: să continue să trăiască din dragoste pentru Lou sau să renunțe la toate acestea?
Pentru ce-i care au văzut filmul și nu mai vor să citească cartea, există o continuare a poveștii ce nu a fost încă ecranizată. Partea a doua „După ce te-am pierdut” arată în ce direcție a luat-o viața lui Lou.
Autor Mădălina-Gabriela Guță