Termoscanarea este un subiect pe buzele tuturor în perioada asta. Părerile sunt împărțite: o parte din oameni se tem de noile tehnologii, alții cred că cei din prima categorie sunt paranoici. Adevărul este undeva la mijloc și în majoritatea cazurilor depinde de tehnologia folosită. Dacă se folosesc termometre clasice care nu prelucrează și imagini faciale sau alte date biometrice, nu ar trebui să ne îngrijorăm. Însă dacă se folosesc camere termale cu soft integrat, motivele de îngrijorare pot fi întemeiate având în vedere că acestea prelucrează date biometrice care pot identifica unic o persoană.
Motivele de îngrijorare pot fi cu atât mai mari cu cât tehnologiile provin sau sunt fabricate în state care nu au un nivel adecvat de protecție a datelor potrivit Comisiei Europene. Vorbim de state precum China sau Rusia.
Indiferent de nivelul de securitate (criptare, anonimizare, pseudonimizare) al acestor tehnologii, adevărul că nicio măsură de securitate nu este complet sigură, iar procesul de criptare/anonimizare/pseudonimizare poate fi inversat ajungându-se la identificarea persoanei. În consecință, furnizorii de soluții IT din statele care au pus în circulație astfel de produse pot accesa date personale ale cetățenilor Uniunii Europene deși nu protejează datele potrivit Comisiei Europene.
Potrivit Comisiei Europene, în afară de statele membre al Uniunii, doar următoarele state prezintă un nivel adecvate de protecție a datelor: Andorra, Insulele Feroe, Canada, Guernsey, Israel, Insula Man, Japonia, Insula Jesey, Noua Zeelandă, Suedia, Uruguay, Guernsey și SUA (limitat doar pentru organizațiile care se află în Privacy Shield).
Prin urmare, atunci când achiziționezi o cameră termală cu soft integrat trebuie să te asiguri că ea provine din Uniunea Europeană sau că provine din următoarele state: Andorra, Insulele Feroe, Canada, Guernsey, Israel, Insula Man, Japonia, Insula Jesey, Noua Zeelandă, Uruguay, Guernsey, Argentina.
Cu privire la SUA trebuie să verifici dacă furnizorul (producătorul) este inclus în această listă.
Dacă furnizorul/producătorul nu se află în statele de mai sus, iar tu folosești o cameră termală cu soft integrat din alt stat, vei încălca GDPR. Amenda poate ajunge până la 4% din cifra de afaceri și având în vedere că vorbim de un transfer date sensibile („biometrice”) către state netolerate din punct de vedere al protecției datelor, amenzile se pot orienta către maxim.
Te-ar putea interesa și: