CEDO. Judecătorii datornici la o bancă pot fi considerați a fi părtinitori cu respectiva banca

În cauza Temeșan împotriva României, prin hotărârea din 20 iunie 2023, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a hotărât că judecătorii care au datorii la o anumită bancă pot fi considerați a fi părtinitori cu respectiva banca în situația în care au de soluționat un litigiu între această bancă și o altă persoană.

Situația de Fapt

Domnul Răzvan-Liviu Temeşan, un resortisant român, s-a confruntat cu o dispută de muncă îndelungată cu angajatorul său, Banca Comercială Română (BCR), începând din 1994 și culminând cu o serie de procese ce au ajuns în fața instanțelor românești. Disputa a pornit de la concedierea sa, în urma unei fuziuni bancare și a inclus acțiuni în justiție pentru reîncadrarea în muncă și plata de daune-interese. Domnul Temeșan a solicitat recuzarea unor judecători pe motiv de lipsă de imparțialitate deoarece judecătorii aveau credite la cealaltă parte din proces, BCR. Cererile de recuzare au fost respinse.

 

Implementează GDPR și evită amenzile! 

 

Ce a hotărât CEDO?

Curtea a examinat acuzațiile de lipsă de imparțialitate a judecătorilor care au soluționat litigiul, focalizându-se pe relațiile financiare dintre judecători și BCR. În particular, CEDO a analizat situația în care judecătorii, în calitate de clienți ai BCR, au avut împrumuturi în derulare cu această bancă în timpul procesului. Aceasta a ridicat îngrijorări cu privire la capacitatea lor de a judeca cazul în mod obiectiv, fără a fi influențați de propriile interese financiare. Conform Curții, „faptul că datorează bani băncii respective poate influenţa în mod conştient sau subconştient procesul decizional al judecătorului, făcând ca acesta să fie mai înclinat să se pronunţe în favoarea băncii”.

CEDO a constatat o încălcare a articolului 6 § 1 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, referitor la dreptul la un proces echitabil, pe motiv că relațiile financiare dintre judecători și BCR puteau crea o percepție legitimă de părtinire. Curtea a subliniat importanța încrederii publice în imparțialitatea sistemului judiciar și a stabilit că aparențele de imparțialitate sunt esențiale pentru menținerea acestei încrederi.

Hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 108 din 06 februarie 2024.

 

Te-ar putea interesa și: 

ALTE ARTICOLE

Vrei să primești articolele noastre direct pe mail?

Abonează-te, e gratuit!