În cauza Stăvilă împotriva României, prin hotărârea din data de 1 iunie 2022, Curtea Europeană a Drepturilor Omului („CEDO”) a condamnat România deoarece a judecat de două ori aceeași persoană, pentru aceeași infracțiune. A fost încălcat, așadar, art. 4 din Protocolul nr. 7 la Convenţie care spune că nimeni nu poate fi urmărit sau pedepsit penal pentru săvârşirea infracţiunii pentru care a fost deja achitat sau condamnat printr-o hotărâre definitivă conform legii (principiul non bis in idem).
Ce s-a întâmplat?
În anul 2013, domnul Stăvilă a fost urmărit penal pentru infracțiunea de conducere a unui vehicul fără deținerea unui permis de conducere.
La 4 noiembrie 2013, printr-o ordonanță a procurorului, domnul Stăvilă a fost scos de sub urmărire penală pe motivul că fapta acestuia era lipsită de pericolul social al unei infracțiuni și i s-a aplicat o amendă administrativă în cuantum de 500 lei.
Câteva luni mai târziu, la 13 august 2014, un procuror ierarhic superior a infirmat ca nelegală ordonanţa din 4 noiembrie 2013 şi a dispus redeschiderea urmăririi penale. Pe baza elementelor de probă din dosarul cauzei, procurorul ierarhic superior a reţinut că faptele reclamantului prezentau pericolul social al unei infracţiuni, dat fiind faptul că acestea ar fi putut constitui un pericol pentru siguranţa circulaţiei rutiere. S-a apreciat că scopul preventiv-educativ şi represiv al sancţiunii penale nu putea fi atins prin aplicarea reclamantului a unei sancţiuni cu caracter administrativ.
La 24 septembrie 2024, judecătoria a încuviințat redeschiderea urmăririi penale.
La 3 şi, respectiv, 4 decembrie 2014, procurorul ierarhic superior a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de reclamant şi l-a citat pe acesta să se înfăţişeze în calitate de inculpat.
Reclamantul a fost trimis în judecată. El a fost condamnat la un an şi două luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui autovehicul fără a deţine un permis de conducere. Reclamantul a declarat apel, însă apelul a fost respins de către Curtea de Apel Timișoara.
Atât instanța de fond, cât și instanța de apel au considerat că nu a fost încălcat principiul non bis in idem deoarece, în dreptul intern, era posibilă redeschiderea urmăririi penale, ulterior scoaterii de sub urmărire penală.

Implementează GDPR și evită amenzile!
Ce a decis CEDO?
În cauza Stăvilă împotriva României, Curtea a condamnat România deoarece persoana a fost judecată de două ori și a fost încălcat principiul non bis in idem. Acest principiu se regăsește în art. 4 din Protocolul nr. 7 la Convenţie care spune că nimeni nu poate fi urmărit sau pedepsit penal pentru săvârşirea infracţiunii pentru care a fost deja achitat sau condamnat printr-o hotărâre definitivă conform legii.
Curtea a considerat că ordonanța procurorului de scoatere de sub urmărire penală a fost o soluție de condamnare în sensul Convenției. Conform Curții, redeschiderea urmăririi penale nu a fost legală deoarece, printre altele, „redeschiderea cauzei nu a fost justificată de apariţia unor fapte noi sau recent descoperite”. Curtea a concluzionat că reclamantul a fost judecat de două ori pentru aceeași infracțiune, fiind încălcat principiul ne bis in idem deoarece după condamnarea sa definitivă pe baza ordonanței din 4 noiembrie 2013, rămasă definitivă, a fost pusă în mișcare o nouă acțiune penală.
Hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 288 din 6 Aprilie 2023.
Te-ar putea interesa și: