Sunt hartuit pe Facebook, Instagram, Twitter. Ce optiuni juridice am?

Hărțuirea pe internet (Cyber-bullying) este o realitate în țara noastră și capătă amploare din ce în ce mai mare, pe zi ce trece. Zilnic, oamenii trebuie să facă față postărilor, mesajelor sau comentariilor negative, ofensatoare și amenințătoare la adresa lor. Clasicul „Block” nu este întotdeauna suficient. Ce opțiuni juridice are o persoană hartuită pe internet?

Comportamentul abuziv pe o retea de socializare.

Să ne imaginăm că respectivul comportament abuziv are loc pe o rețea de socializare. În primă instantta, trebuie să te adresezi site-ului respectiv și să expui problema. Maoritatea rețelelor de socializare oferă userilor posibilitatea de a raporta comportamentul abuziv al altui user. Raportarea repetată de către mai mulți utilizatori poate conduce la blocarea respectivului cont sau la interzicerea respectivului IP la acces in viitor.

Comportamentul abuziv in afara unui site de socializare.

Să presupunem că respectivul comportament abuziv are loc pe un anumit site (să spunem, un site de stiri), în afara unei rețele de socializare, ca de exemplu un articol defaimător pentru o persoana, în primă instanță se va încerca notificarea proprietarului respectivului site cu privire la ștergerea materialului amenințător. Pentru a evita litgii, sancțiuni și alte consecințe legale, majoritatea site-urilor evită să fie prinse în conflictul dintre cele două părți, așadar, de obicei, acestea vor șterge conținului ofensator la adresa unei anumite persoane.

Sesizarea organelor penale

Din nefericire, însă, nu de fiecare dată este posibilă rezolvarea problemei fără a apela la justiție. Există situații în care proprietarul siteului nu reușește să ia măsurile necesare pentru stoparea abuzului sau agresorul recurge la infracțiuni de amenințare sau de șantaj care afectează libertatea și siguranța victimei.

În această situație, soluția legală este transmiterea unei plângeri penale organelor statutului pentru infracțiunea respectivă: amenințare (art. 206 din Codul Penal), șantaj (art. 207 din Codul Penal) și/sau hărțuire (art. 209 din Codul Penal).

Dacă se va stabili că fapta există, contituie infracțiune și a fost săvârșită cu vinovăție, agresorul va fi condamnat penal, iar persoana vătămată, dacă s-a constituit parte civilă, va putea fi despăgubită.

 Chemarea in judecată a agresorului

În cazul în care remediile de mai-sus nu au functionat, ori siteul nu a luat măsuri pentru stoparea abuzului, ori s-a clasat dosarul penal, optiunea rămasă este initierea unui process civil.

Primul etapă este introducerea unei cereri de chemare în judecată împotriva agresorului pe temeiul răspunderii civile delictuale, prin care solicitati:

Stergerea conținutului întrucât vă afectează imaginea, onoarea și reputația.

Răspunderea civilă pentru prejudiciul cauzat, respectiv obținerea de daune materiale și morale.

 Potrivit Noului Cod Civil, autorul faptei ilicite va fi obligat să repare integral prejudiciul cauzat Astfel, veți putea solicita și obține, atât daune materiale, cât și daune morale, ca urmare a atingerilor aduse imaginii, reputației libertății și siguranței dumneavoastră, pentru a compensa suferinta dumneavoastră ca urmare a respectivului comportament abuziv.

Leave a Comment

Contacteaza-ne

Momentan nu suntem aici. Lasa-ne un mesaj si revenim curand :)

Not readable? Change text. captcha txt