Privacy Newsletter #1

Privacy Newsletter #1.

10 știri care ard în domeniul confidențialității datelor personale.

Nu uita să te abonezi la newsletter pentru a primi buletinul de știri direct pe mail!

xoxo, 

LegalUp.ro

 

1. Facebook a intentat un proces în Portugalia împotriva unei companii care ar fi creat o extensie de browser ce ar accesa datele utilizatorilor

Facebook cere judecătorilor să interzică această practică și să oblige compania respectivă să șteargă datele.

Mai multe detalii aici.

2. Despre competența autorităților de supraveghere în situațiile în care se transferă date către state terțe

Avocatul General Bobek, în concluziile prezentate săptămâna trecută a vorbit despre competența autorităților de supraveghere în legătură cu prelucrările transfrontaliere de date.

Comunicatul de presă poate fi citit aici, iar concluziile aici.

 

3. Autoritatea din Spania, despre riscurile dispozitivelor conectate care ne monitorizează sănătatea

“Toate acestea sunt date cu caracter personal care vor fi analizate, exploatate, stocate și, în cele din urmă, prelucrate în moduri foarte diferite“, a declarat autoritatea din Spania. “În anumite circumstanțe, senzorii și dispozitivele, în ciuda apartenenței la câmpul IoT, nu monitorizează lucrurile, ci cuantifică oamenii.”
Mai multe detalii aici. 

KIT GDPR Premium

 

4. Comitetul European pentru Protecția Datelor (CEPD): Legislația pentru combaterea spălării banilor trebuie să respecte dreptul la viață privată și dreptul la protecția datelor personale

Comitetul European pentru Protecția Datelor (CEPD) a publicat luna aceasta o declarație prin intermediul căreia subliniază faptul că legislația pentru combaterea spălării banilor trebuie să respecte dreptul la viață privată și dreptul la protecția datelor personale. Redăm mai jos un extras din declarația CEPD:

 

„În acest context, CEPD subliniază că actualizarea cadrului de combatere a spălării banilor nu se poate realiza fără o revizuire a relației dintre măsurile de combatere a spălării banilor și  drepturilor la viață privată și la protecția datelor. În această discuție, relevanța și acuratețea datelor colectate joacă un rol primordial.

Declarația poate fi citită aici. 

5. Autoritatea din Franța  publică rezultatele unui sondaj privind prelucrarea datelor copiilor

Autoritatea franceză pentru protecția datelor, Comisia națională de l’informatique et des libertés, a publicat sondajul și consultarea privind drepturile online ale minorilor. Rezultatele fiecărui studiu arată respondenții “demonstrează dorința de a consolida autonomia și protecția minorilor online”. Principalele probleme ridicate au fost navigarea nesupravegheată pe internet, utilizarea de soluții de monitorizare a activității de către părinți și puține cunoștințe parentale cu privire la cât de des copiii sunt angajarea în activități online.CNIL se așteaptă facă publice concluziile sale oficiale în prima jumătate a anului 2021.
Mai multe aici.
6. Înalta Curte din Marea Britanie: serviciile de securitate și informații nu pot căuta în calculatoarele și telefoanele a milioane de oameni sub un singur “mandat general”
După cinci ani de dispute juridice, Înalta Curte din Marea Britanie a decis serviciile de securitate și informații nu pot căuta în calculatoarele și telefoanele a milioane de oameni sub un singur “mandat general”.
Mai multe aici.
7. Africa de Sud. Colectarea datelor biometrice ale bebelușilor naște controverse
Activiștii pentru drepturile omului atrag atenția că un nou sistem de înregistrare în cadrul căruia datele biometrice detaliate ale fiecărui copil născut în Africa de Sud ar putea duce la scurgeri de date și furt de identitate, Copiii ar primi un număr digital, iar datele ar fi legate de numerele de identitate ale părinților lor. ID4Africa Președintele executiv Joseph Atick a declarat “amenințarea la adresa vieții private este reală. De aceea, promovăm dezvoltarea legislației și cadrelor privind protecția datelor și protecția vieții private înainte de a adopta identitatea digitală.”
Mai multe aici

 

8. Transmite sau nu transmite Whatsapp datele către Facebook?

Un articol care explică clar lucrurile poate fi citit aici. 

9. Comisia aprobă, sub condiții, achiziția Fitbit de către Google

Printre obligațiile impuse de Comisie către Google se numără (i) Google nu poate folosi datele privind sănătatea colectate prin dispozitive pentru a îmbunătăți performanța motoarelor de căutare și a serviciului Google Ads; (ii) Google va ține separat datele folosite în mod obișnuit pentru advertising și datele privind sănătatea colectate prin dispozitive.

Mai multe aici

10. Brexit. Viitoarele transferuri de date personale UE-UK

Cum se vor defășura transferurile de date între UE și UK? Mai multe aici

 

Te-ar putea interesa și:

 

[Conținutul prezentului articol nu reprezintă o consultație juridică în temeiul Legii nr. 51/1995 privind organizarea și exercitarea profesiei de avocat, iar site-ul nu își asumă răspunderea pentru conținutul publicat de autori, editori și colaboratori.]


ALTE ARTICOLE

Vrei să primești articolele noastre direct pe mail?

Abonează-te, e gratuit!