freewomen.foundation, prima fundație autonomă descentralizată din lume (DAF), a lansat prima colecție de NFT-uri pe Opensea.io de ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor
25 noiembrie 2021 a marcat ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor. Pentru a onora această zi specială și având în vedere misiunea centrală a fundației, de a contribui activ la conștientizarea asupra drepturilor femeilor, freewomen.foundation a lansat prima colecție de Non Fungible Tokens* (NFTs) de ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor.
(*Ce este un NFT? În primul rând, abrevierea NFT provine de la „Non Fungible Token”, adica un token nefungibil. Potrivit Codului Civil, bunurile pot fi fungibile sau nefungibile. Sunt fungibile bunurile determinabile după număr, măsură sau greutate, astfel încât pot fi înlocuite unele prin altele în executarea unei obligaţii. Banii sunt bunuri fungibile. NFT-urile sunt bunuri nefungibile, adică bunuri individual determinate, care nu pot fi înlocuite prin alte bunuri. Sunt unice. În termeni simpli, un NFT trebuie gândit ca un act digital de proprietate combinat cu un certificat digital de autenticitate. E al meu, e real, nu poate fi falsificat și toată lumea poate vedea și verifica asta!)
Miami, 2-4 decembrie 2021 – Doi dintre fondatorii proiectului freewomen.foundation, Răzvan Ailenei și Elena Ghenoiu, au ajuns la Art Basel Miami, cel mai mare eveniment de artă din Statele Unite ale Americii, unde au prezentat acest proiect românesc inovator întregii lumi prin organizarea unei expoziții digitale a colecției de NFT-uri, o licitație și o sesiune de AMA (Ask Me Anything, în traducere Întreabă-mă orice) cu fondatorii, unde au putut afla mai multe informații despre proiect, echipă, roadmap* și beneficii.
(*plan strategic care definește un scop sau un rezultat dorit și include pașii sau etapele majore necesare pentru a-l atinge.)
freewomen.foundation este prima fundație autonomă descentralizată (DAF) din lume. Un DAF este o fundație bazată pe regulile DAO, adică este condusă în baza unor reguli codate în blockchain. Acesta este transparent, controlul fundației revenind tuturor membrilor acesteia și nefiind influențat de o autoritate centrală.
În cadrul freewomen.foundation poți să susții în siguranță cauze menite să încurajeze femeile, în baza unei platforme bazate pe tehnologia blockchain, prin cumpărarea de NFT-uri ce încapsulează conținut digital (poze, PFP, conținut 3D). Fiecare colecție va reprezenta o cauză specifică pe care o poți susține.
Elena Ghenoiu, ‘The Founding Mother’, este CEO și fondatoarea freewomen.foundation: ‘<<Would you hit that?>> (WYHT) este prima campanie de NFT a fundației, care ajunge deopotrivă și la femei și la bărbați. Aceasta înfățișează o colecție îndrăzneață de fotografii cu femei puternice, care au pozat nud, cu scopul măreț de a atrage atenția asupra abuzului fizic, mental și sexual. <<Ai primit vreo palmă azi?>> – Mesajul ascuns al acestui slogan (<<Would you hit that?>>) constă în faptul că UNA din TREI femei a simțit asta pe pielea ei, la propriu.’
De ce nud? Pentru că majoritatea actelor de violență comise împotriva femeilor sunt de natură sexuală.
Potrivit estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății, în decursul vieții sale, 1 din 3 femei la nivel global este lovită sau abuzată sexual de către partenerul ei, ori este abuzată sexual de către o altă persoană. Adică aproximativ 1 miliard de femei. OMS estimează că 1 din 4 femei tinere, cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani, care au fost într-o relație, vor fi experimentat deja pe pielea lor violența domestică până să împlinească vârsta de 25 de ani.
Toate modelele cu care am colaborat pentru această colecție sunt femei de carieră în lumea artistică (actrițe, dansatoare, scriitoare, modele, prezentatoare TV, cântărețe). Ne propunem să lucrăm cu artiste de succes în toate colecțiile noastre viitoare de NFT. Ne imaginăm lansarea unor astfel de colecții în întreaga lume și extinderea acestui proiect la nivel global în următoarele câteva luni.
Misiunea fundației este să construiască o comunitate de oameni cu o viziune comună. Aceasta urmează să contribuie activ la conștientizarea asupra drepturilor femeilor, să lanseze și să susțină financiar proiecte cu și pentru femei și să încurajeze implicarea femeilor în spațiul crypto, NFT și blockchain.
Fiecare campanie freewomen.foundation va fi compusă din mai multe colecții de NFT-uri. Poți cumpăra un NFT din colecția a cărei cauze vrei să o susții. Oricine deține unul din cele 1001 NFT-uri The Founding Mother devine membru al DAF – fundației descentralizate. Membrii fundației beneficiază de 10% din toate încasările obținute ca urmare a vânzării colecțiilor de NFT-uri. În plus, membrii fundației pot lansa proiecte finanțate de fundație, cu condiția să dețină și un NFT din colecția WYHT. Locurile sunt limitate și oferă posibilitatea unui număr maxim de 1001 membri la nivel mondial.
Am ales NFT-ul, un smart contract care se situează în blockchain, mizând pe transparența și autonomia specifică lui. Aplicabilitatea lui curentă progresează înspre protejarea proprietății intelectuale, servind astfel ca soluție a unei probleme importante a secolului XXI.
„Daca ești bărbat și vezi asta, ai putea fi tentat să crezi că este o campanie feministă – Dă-mi voie să îți spun că este, de fapt, o campanie pentru umanitate. NFT-ul The Founding Mother este o invitație la introspecție, la conștientizarea faptului că noi toți deținem, deopotrivă, energie masculină dar și feminină.” declară Loredana Cristea, ambasador freewomen.foundation. „Așadar, aceasta este oportunitatea de a ne uni și de a dărâma zidurile diviziunii între sexe”, continuă Loredana.
Mai multe informații despre fundație, inclusiv despre roadmap, beneficii și echipă, puteți accesa la https://linktr.ee/freewomenDAF
Contact pentru presă: contact@freewomen.foundation.