În cauza Oprea și alții împotriva României, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), prin hotărârea din 13 decembrie 2022, a hotărât că România a încălcat articolul 6 din Convenție (dreptul la un proces echitabil) pentru că a aplicat retroactiv o lege, încălcând principiul neretroactivității legii civile.
La 30 iunie 2010, doamna Tudora Oprea și soțul ei, Constantin Oprea, au cerut în instanță recunoașterea dreptului de proprietate asupra unui teren de 819 m2 din București, argumentând că termenul de prescripție achizitivă s-a împlinit. Instanța de fond (Judecătoria Sectorului 3 București) a reținut că reclamanții posedau terenul de cel puțin 40 de ani, în mod neîntrerupt. Fostul proprietar al terenului nu fusese identificat, iar instanța de fond a considerat că acesta decedase și nu avea moștenitori.
Instanța de fond a respins acțiunea aplicând prevederile art. 26 din Legea fondului funciar nr. 18/1991 care fusese modificată prin Legea nr. 158/2010 și care prevede că terenurile din intravilanul localităților, rămase la dispoziția autorităților administrației publice locale, de la persoanele care au decedat și/sau nu au moștenitori, trec în proprietate publică.
Implementează GDPR și evită amenzile!
Reclamanții au contestat sentința civilă, susținând că legea nouă, care a dus la respingerea cererii lor, a intrat în vigoare după ce au depus acțiunea, la 22 iulie 2010, față de data lor de introducere din 30 iunie 2010. Ei au argumentat că, pe baza principiului neretroactivității legii, acea modificare nu ar trebui să se aplice cazului lor. Întrucât nici Tribunalul București nu le-a dat dreptate, reclamanții s-au adresat CEDO.
Ce a decis CEDO?
Curtea a dat dreptate reclamanților, hotărând a instanțele române au încălcat dreptul la un proces echitabil. În hotărârea sa, Curtea a observat că Tribunalul București nu a explicat motivul pentru care dispoziția legislativă în litigiu s-ar aplica retroactiv la speța reclamanților.
Ce înseamnă principiul neretroactivității?
Imaginează-ți că joci un joc de cărți și, în timpul jocului, cineva decide să schimbe regulile. Ar fi nedrept, nu? Ai început jocul cu anumite reguli în minte și te-ai bazat pe ele. Dacă acestea s-ar schimba în timpul jocului, s-ar putea ca deciziile pe care le-ai luat anterior să fie acum în defavoarea ta, și n-ai avea cum să le schimbi.
Același lucru se întâmplă cu legea. Principiul neretroactivității legii civile spune că, atunci când o lege nouă intră în vigoare, ea nu se aplică situațiilor sau faptelor care s-au petrecut înainte de acea dată, ci doar celor viitoare. Deci, dacă ai luat o decizie sau ai făcut ceva bazându-te pe legea veche, noul set de reguli (legea nouă) nu te va afecta în privința acelei decizii sau fapte. Acest principiu există pentru a proteja așteptările și încrederea oamenilor în ceea ce privește legea.
Te-ar putea interesa și: