Pe 30 martie 2023 a fost votată în Parlamentul European o Directivă privind transparența salarială. Directiva urmărește să elimine diferența dintre remunerare dintre femei și bărbați. În prezent, în UE, diferența de remunerare dintre femei și bărbați este în jur de 14%. La nivelul pensiilor, diferența este de 33%. Printre alte aspecte, această Directivă oferă angajaților dreptul de a avea acces la informațiile privind salariile din aceeași companie și oferă angajaților instrumentele necesare pentru a-și revendica dreptul la remunerație egală. Statele membre au la dispoziție trei ani pentru a transpune directiva în legislația națională.
Potrivit legislației UE, pentru aceeași muncă și muncă de aceeași valoare, femeile și bărbații trebuie să se bucure de același salariu. Angajatorii trebuie să aibă structuri de remunerare care să garanteze că femeile și bărbații primesc aceeași remunerare pentru aceeași muncă sau pentru o muncă de aceeași valoare.
Pentru a se combate discrepanțele salariale între femei și bărbați, Directiva introduce dispoziții privind transparența salarială: transparența salarială înainte de angajare, transparența procesului de stabilire a remunerațiilor, transparența politicii de avansare în carieră, dreptul angajaților de a fi informați cu privire la nivelurile medii de remunerare, defalcate pe sexe, pentru categoriile de lucrători care prestează aceeași muncă sau o muncă de aceeași valoare.
Pentru a asigura transparența salarială înainte de angajare, angajatorii vor trebuie să ofere în anunțurile de angajare sau în alt mod înainte de interviul de angajare informații cu privire la nivelul inițial de remunerare. Aceste informații vor trebui oferite chiar dacă nu va exista o solicitare din partea angajatului. Directiva prevede și faptul că angajatorii nu vor putea întreba candidații cu privire la cuantumul salariilor anterioare.
Angajatorii vor avea și obligația de a pune la dispoziția lucrătorilor, într-un mod ușor accesibil, o descriere a criteriilor utilizate pentru determinarea nivelurilor de remunerare și a evoluției în carieră a lucrătorilor. Aceste criterii trebuie să fie neutre din punctul de vedere al genului.
În privința dreptului la informare cu privire la nivelurile de remunerare, Directiva prevede că lucrătorii vor avea dreptul de a primi informații cu privire la nivelul individual de remunerare și la nivelurile medii de remunerare, defalcate în funcție de sex, pentru categoriile de lucrători care prestează aceeași muncă sau o muncă de aceeași valoare.
Directiva prevede și norme privind protecția angajaților împotriva victimizării. Astfel, potrivit Directivei, lucrătorii și reprezentanții acestora nu trebuie tratați mai puțin favorabil pe motiv că și-au exercitat drepturile privind egalitatea de remunerare între bărbați și femei.
Victimele discriminărilor salariale vor putea obține mult mai ușor despăgubiri. Despăgubirile vor trebui să asigure repararea integrală a prejudiciului: recuperarea integrală a plăților restante și a primelor sau a plăților în natură aferente, despăgubiri pentru oportunitățile pierdute și prejudicii morale.