”If I had asked people what they want, they would have said faster horses”
Citatul acesta, deși nu în mod definitiv[i], îi este atribuit lui Henry Ford, considerat unul dintre părinții industriei auto. La aproape un secol depărtare, el încă își găsește aplicabilitatea. Tehnologia auto este într-o continuă dezvoltare, alimentată de competiția intrinsecă a pieței, dar și de faptul că mașinile au devenit elemente esențiale în viața noastră cotidiană.
Astăzi, în prim-plan, se află discuția despre mașinile autonome și cele semi-autonome, ce reprezintă acestea, delimitarea dintre cele două, cine este responsabil pentru eventualele accidente și care este viitorul în domeniu. Pentru o înțelegere mai bună a conceptului de autovehicul autonom, dar și pentru detalii în ceea ce privește răspunderea civilă pentru accidentele în care sunt implicate mașini autonome recomandăm următorul articol.
Fiind însă un domeniu relativ nou și care prin esența sa implică inovare, reglementările juridice evoluează în același ritm, așadar, astăzi trebuie să vedem ce elemente de noutate au apărut la nivel global. Autovehiculele autonome și cele semi-autonome devin un peisaj din ce în ce mai comun pe străzi, astfel, o consecință naturală a acestui lucru au fost accidentele rutiere și procesele aferente acestora.
Comisia Europeană prin intermediul Cărții albe privind inteligența artificială[ii] rezumă situația actuală astfel: „Inteligența artificială poate aduce beneficii importante, inclusiv prin sporirea siguranței produselor și a proceselor, însă poate cauza și prejudicii. Aceste prejudicii ar putea fi atât materiale (siguranța și sănătatea persoanelor, inclusiv pierderea de vieți omenești, daunele materiale), cât și morale (nerespectarea vieții private,limitarea dreptului la libertatea de exprimare, nerespectarea demnității umane, discriminarea, de exemplu, la ocuparea unui loc de muncă) și pot fi legate de o serie de riscuri diverse. Cadrul de reglementare ar trebui să se concentreze asupra modalităților prin care se pot reduce la minimum diversele riscuri de prejudicii, în special cele mai semnificative”. De asemenea, elocventă este și afirmația Parlamentului European conform căreia „în cazul unei defecțiuni, de exemplu, va fi destul de dificil de diferențiat între o conduită neglijentă și una ne-neglijentă”.[iii]
Astfel, se ajunge din nou la următoarele întrebări: ce se întâmplă atunci când un autovehicul autonom sau semi-autonom cauzează un accident și cine răspunde în această situație? Este răspunzător șoferul (devenit uneori chiar un simplu pasager prin intermediul acestor tehnologii), compania producătoare sau ambele părți?
Se impune a clarifica dacă mașinile autonome pot fi încadrate în categoria sistemelor de inteligență artificială.
În diferite studii de specialitate, inteligența artificială este văzută ca fiind capacitatea unui sistem de a interpreta corect datele externe, de a învăța din astfel de date și de a folosi ceea ce a învățat pentru a-și atinge obiective și sarcini specifice printr-o adaptare flexibilă[iv]. În consecință, capacitatea de a lua decizii și de a învăța sunt de esența inteligenței artificiale. În Cartea albă privind inteligența artificială aceasta este definită ca un ansamblu de date, algoritmi și putere de calcul. Astfel, ea trebuie privită în mod extensiv. Rezultă că reglementările juridice care urmează să apară în acest domeniu vor putea fi aplicate și sistemelor de autoplilotare.
Vehiculele autonome sunt capabile de a „simți” mediul din jurul acestora și de a opera fără o intervenție umană. Un pasager uman nu este necesar pentru a prelua controlul în nici un moment și nu este necesară nici prezența acestuia. În privința acestora răspunderea civilă revine producătorului auto sau operatorului. Însă, în privința vehiculelor semi-autonome situația nu este la fel de tranșantă. Vehiculele semi-autonome sunt capabile de a schimba direcția de mers, de a accelera, de a decelera, de a opri, de a menține banda de mers, de schimba banda de mers și de a parca singure, fără intervenția directă a șoferului, însă nu pot opera în lipsa acestuia. Prin intermediul acestor definiții se creează o diferențiere clară între cele două categorii de vehicule. În cazul accidentelor în care sunt implicate vehicule semi-autonome persoana prejudiciată se va putea îndrepta atât împotriva conducătorului auto, împotriva producătorului auto, cât și împotriva amândurora atunci când ambele părți au fost culpabile pentru producerea accidentului.
Cert este faptul că în situațiile în care accidentul a fost provocat de o defecțiune rezultată din întreținerea necorespunzătoare a autovehiculului și întreținerea era responsabilitatea proprietarului, acesta va răspunde conform legii.
În Florida, martie 2019, a avut loc încă un accident, în care șoferul unei Tesla Model 3 și-a pierdut viața, izbindu-se de un camion care a schimbat banda de mers în mod neregulamentar. Acest accident prezintă similitudini cu celelalte trei accidente care au avut ca urmare decesul șoferilor unor vehicule semi-autonome din 2016 până în prezent. În situația dată, compania Tesla încă este pasibilă de a i se intenta un proces împotriva sa.
În lumina acestor evenimente și având în vedere că în stagiul momentan de dezvoltare a tehnologiei mașinile din circulație pot fi calificate ca fiind doar semi-autonome, producătorii auto au introdus diferite mecanisme pentru a se asigura că șoferii încă păstrează atenția pe timpul deplasărilor.
Cadillac și Audi au implementat sisteme prin care se urmărește privirea șoferului, iar în caz că acesta nu este în controlul efectiv al mașinii, urmează să primească o serie de mesaje sonore și de indicatori luminoși pentru a i se atrage atenția.
Tesla beneficiază de un sistem asemănător bazat pe o serie de senzori din volan. Un rol major în cadrul acestui proces îl joacă și sistemele de frânare AEB (Automated Emergency Breaking), care încă nu pot interveni atât de prompt în anumite situații precum un șofer, iar în alte situații nu se pot declanșa din cauza unor erori.[v]
Volvo a declarat printr-un comunicat de presă că va răspunde pentru toate prejudiciile cauzate de sistemul total autonom de condus IntelliSafe Autopilot, care este programat să apară pe anumite autovehicule chiar de anul acesta.[vi]
Autor Andrei Adrian Gabriel